Děti mají rychlé spalování, a proto jim velmi brzy vytráví. Ale co neustále vymýšlet a chystat? S našimi recepty budete mít vždy po ruce nějakou dobrotu, která právě na cestách přijde vhod. Zároveň budou děti mlsat zdravě a svačina je zasytí.
V přírodě na výletě nám rychle vytráví, obzvlášť dětem. Jistě víte, že s dětmi bez pořádné svačinky není možné vyjít z domu. Často nám ale chybí inspirace, aby strava nebyla stereotypní a jen plná cukrů. Máme pro vás hned sedm osvědčených a jednoduchý receptů, které jsou skvělé pro děti na výlet nebo do krabičky do školky či do školy. Děti si na nich pochutnají a my budeme mít jistotu, že budou mít plná bříška.
Tousty jsou vděčnou a chutnou svačinou, u které máme jistotu, že se i na delším výletě hned nezkazí. Tyto francouzské plníme šunkou ahermelínem, k tomu ještě potřeme buď kečupem nebo hořčicí. Zajímavé jsou v tom, že je nedáme do toustovače, nýbrž obalíme v rozšlehaném vejci a opečeme na másle. Nezapomeneme přidat také oblíbenou zeleninu.
Skvělé banánové lívance mohou i nejmenší strávníci, protože jsou bez cukru a přirozeně doslazené díky banánům. Spolu s čerstvým ovocem jsou ideální svačinkou pro děti. Do mixéru nalijeme mléko, přidáme vejce, banány a rozmixujeme. Poté vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Lívance opečeme na pánvi z obou stran dozlatova.
Muffiny jsou jako stvořené pro výlety. Jsou to malé koláčky, které se díky papírovým košíčkům velmi dobře jí a děti po nich nejsou špinavé. Navíc je můžeme připravit na spoustu variací podle chuti dětí, třeba s ovocem, oříšky, nastrouhanými jablky, nebo kousky čokolády. Těsto na muffiny smícháme a nalijeme do formy nebo do jednotlivých papírových košíčků. Během dvaceti minut máme upečeno.
Čerstvé pečivo a domácí pomazánka, to je tradiční pochoutka. Pomazánky volíme na kratší výlety, protože obsahují mléčné výrobky, které se mohou zkazit. Vyzkoušejte podle našeho receptu jemnou pomazánku z ředkviček a tvarohu, která je zdravá a pochutnají si i děti. Můžeme přidat čerstvé bylinky a jarní cibulku a do 15 minut máme hotovo.
Mlsání a bez cukru? Jde to, navíc v kombinaci s ořechy je to vydatná svačinka, na které si děti pochutnají a zasytí se. Tyčinky jsou doslazeny jablkem a banánem, doplněné oříšky. Sušené ovoce můžeme obměňovat podle chuti. Mandle společně s ovesnými vločkami nejprve krátce opečeme v troubě, aby se rozvoněly. Rozmačkáme banán, přidáme jablečné pyré, skořici, rozinky, brusinky a nakonec ořechy. Směs na tyčinky vložíme do mísy s pečicím papírem a pečeme asi 25 minut. Po vychladnutí krájíme ostrým nožem.
Děti palačinky milují. Pokud je připravíme s domácí marmeládou, můžeme mít jistotu, že se nezkazí ani na celodenním výletě v přírodě. Těsto připravíme z mouky, vajec, mléka, soli a rozpuštěného másla. Prošleháme a necháme 30 minut odpočinout. Smažíme na pánvi z obou stran dozlatova. Poté potřeme marmeládou nebo tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem.
Jak dostat do dětí více zeleniny? Vyzkoušejte tyto křupavé zeleninové plackyz cukety a mrkve. Do nastrouhané zeleniny přidáme jarní cibulku, vajíčko, chia semínka a ovesné vločky. Osolíme a opepříme. Vytvoříme placky, které pečeme 20 minut v troubě. Po vychladnutí placičky více drží svůj tvar a budou se dětem dobře jíst. Můžeme jim k tomu přidat i dip z bílého jogurtu a bylinek.
Na závěr pro vás máme ještě jeden osvědčený recept z oblíbených ovesných vloček. Ovesné vločky mají všestranné využití a nejen, že napomáhají dobrému trávení, ale také nás zasytí. Můžeme z nich uvařit vydatnou ovesnou kaši nebo na svačinu připravit lahodné voňavé sušenky podle video-návodu. Jsou křehké a výborně chutnají s nasekanými ořechy, kousky čokolády, nebo kandovaným ovocem.
Komentáře