7 jídel na svatomartinský stůl: Vybírejte z těch nejlepších receptů
Se svátkem svatého Martina je tradičně spojena pečená husa, případně kachna, která prý skončila na pekáči, protože svatého Martina rušila při kázání. Spolu s husou se k tomuto svátku pojí další oblíbená tradiční jídla, jejichž výběr najdete v následujícím článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Pomalá kachna
- Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
- Rychlé bramborové knedlíky
- Karamelové zelí
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Posvícenské ořechy
- Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
1. místo
Pomalu pečená kachna je typickým svatomartinským obědem a díky jednoduchému postupu bude chutnat luxusně. Připravte k ní ještě zelí s knedlíkem a výborný oběd je hotový.
2. místo
Husa je větší, proto se můžete těšit na více porcí výborné pečínky. Mezi tím, co se husa peče, připravte ještě lahůdkové jablečné zelí a rolovaný bramborový knedlík s plátky anglické slaniny, který na talíři krásně vynikne.
3. místo
K huse, případně kachně a zelí zkrátka patří knedlíky. Připravit můžete i tyto rychlé bramborové knedlíky, jejichž příprava je opravdu svižná. Předem uvařené brambory a dětská krupička jsou základem těsta, ze kterého knedlíky tvarujeme a poté vaříme při mírné teplotě.
4. místo
Ať už jste si koupili hlávkové zelí nebo kysané zelí v nálevu, výsledkem může být příjemně nasládlé karamelové zelí. Do osmažené slaniny a cibule nasypte cukr, který zkaramelizuje, pak teprve přidejte zelí a dochuťte.
5. místo
Nebyl by to sváteční den, kdybychom se nemohli těšit i na sladkou tečku, která přijde na řadu po vydatném obědě. Klasickým svátečním pečivem na svátek svatého Martina jsou rohlíčky plněné ořechovou náplní.
6. místo
Upéct můžete i další dobroty, které budou rychle mizet ze stolu. Doporučujeme posvícenské ořechy, které se připravují z těsta, ve kterém jsou nastrouhané lískové ořechy. Z těsta vytvarujete malé kuličky, které upečete a poté obalíte v cukru.
7. místo
Na sváteční stůl patří polévka. Ze zbytků husy uvaříte tuto vydatnou staročeskou tradiční polévku - zvanou kaldoun. Husí droby jsou základem vývaru. Polévka dále obsahuje játrové knedlíčky, těstoviny a zeleninu.
Dáváte přednost houskovému knedlíku? Pak ho jednoduše připravíte podle následujícího videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kachnu přes noc? Letošním hitem je dvanáctihodinová kachna, pečená s mlékem. Natočili jsme pro vás názorné video
Jak dlouho se vaří kysané zelí? Čas není vše, důležité je i pravidelné ochutnávání
Jak udělat dobrý houskový knedlík? Uvařte ho z kynutého těsta. Klasický recept nezklame, knedlíky se zaručeně povedou
Komentáře
7. 11. 2023 01:25