Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky bývaly úžasným pokladem našich babiček, které je pekly v první polovině listopadu. Rohlíčky úžasně voněly mákem, ořechy a také vanilkou. Možná si schováváte osvědčený recept na tuto pochoutku jako poklad, ale pokud ne, nechte se inspirovat spolehlivými recepty z naší pokladnice dobrot. Možná se právě k těmto rohlíčkům budete rádi každý rok vracet znovu.

Svatomartinským rohlíčkům se někdy také říká podkovy, zahýbáky, martiny či vandrovnice. Pečou se v souvislosti se svátkem sv. Martina, který je 11. listopadu. Upéct se dají z více druhů těst a také náplně mohou být různé. Chutné jsou rohlíčky s makovou, ořechovou i tvarohovou náplní. A které těsto si vyberete? Podívejte se na suroviny a zvolte to, které vás láká nejvíce.

1. místo

Jednoduché šlehačkové těsto na rohlíčky připravíte ze smetany ke šlehání, másla, vajíčka a hladké mouky. Těsto je vláčné, jemné a pěkně se s ním pracuje. Tradiční rohlíčky se plní tvarohovou nebo ořechovou náplní, ale k tomuto těstu se výborně hodí i naplň slaná

2. místo

Na těsto potřebujete pouze čtyři suroviny - hladkou mouku, smetanu, tuk a trošku cukru. Vypracované těsto nechte chvíli odpočinout, potom ho rozdělte na díly, které vyválíte do kruhů. Kruhy rozdělte na 8 výsečí a ty naplňte připravenou náplní. Upečte pěkně dozlatova.

3. místo

Dalším báječným pokladem je tvarohové těsto, které je méně tučné. Po zpracování ho nechte odpočinout v lednici. Rohlíčky vytvarujte podle našeho videa - možná vás překvapí, jak je to snadné. Hned po upečení rohlíčky potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.

4. místo

Recept na křehké rohlíčky vám mimo jiné vysvětlí, jak uvařit výtečnou makovou náplň. Mák ochuťte vanilkovým cukrem, perníkovým kořením a citrónovou kůrou. Přidejte také trochu másla. Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem.

5. místo

Pokud tradičně pamatujete na svatomartinský svátek, výtečné rohlíčky u vás nejspíš nesmí chybět, ale možná vás zaujme některé méně známé z těchto těst. Podle tohoto receptu rohlíčky hravě připravíte z nekynutého šlehačkového těsta a naplníte je voňavou ořechovou náplní.
Těsto na rohlíčky obsahuje máslo, hladkou mouku, žloutky a smetanu ke šlehání. Se zpracováním těsta vám může pomoci domácí robot. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet v chladu. Rohlíčky naplňte náplní z mletých vlašských ořechů.

7. místo

Pokud dáváte přednost kynutému těstu, vyzkoušejte třeba tento recept na bratislavské rohlíčky. Tuku je v nich méně než v jiných receptech, ale chutnají také skvěle. Těsto nechte dobře vykynout a pak z něj vytvořte výborné rohlíčky třeba s ořechovou nádivkou.
Poslední recept na tuku a smetaně rozhodně nešetří, ale výsledkem je zajisté velká dobrota. Rohlíčky naplňte, upečte a pocukrujte. Křehoučké těsto, se kterým se krásně pracuje, lahodná náplň a skvělý výsledek - zkrátka a jednoduše řečeno se jedná o ideální moučník. A pokud přece jen hledáte recept, kde je tuku méně, vyzkoušejte třeba předchozí recept na kynuté těsto

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky