Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýr s pečivem je rychlým řešením, ale ani příprava pomazánek nemusí trvat dlouho, zvlášť když nás popohání chuť na některou z těchto pochoutek. Pokud máte v ledničce sýr a doma připravené pečivo, můžete si vybrat. V našem výčtu nechybí pomazánky česnekové, pikantní, zeleninové i určené na chlebíčky či jednohubky. Jedna je lepší než druhá.

Pomazánky, to je velké téma, které je stále aktuální. Pomazánky se hodí pro všední i sváteční dny, pro rodinu i návštěvu, na doma i do práce nebo na výlet. Každý má ty své nejmilejší a do našeho výběru jsme vložili takové, které patří k těm nejžádanějším a určitě si na nich pochutnáte. Společným jmenovatelem je tentokrát sýr, a to v různých podobách.

  1. Nejjednodušší česneková
  2. Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
  3. Celerová pomazánka
  4. Pomazánka z lučiny a červené řepy
  5. Jemná pivní pěna
  6. Šlehaná pomazánka na jednohubky
  7. Hermelínová pomazánka na topinky

1. místo

Těžko se najde jednodušší pomazánka než tato sýrová, stačí najemno nastrouhat eidam, přidat prolisovaný česnek a tatarskou omáčku v takovém množství, aby vznikla správná "mazací" konzistence. Česneku dejte podle vlastní chuti - jednoduše řečeno tolik, kolik snesete. Pomazánka je vynikající na jednohubky a můžete ji ještě dále ozvláštnit, třeba ji poprášit sladkou paprikou, ozdobit cherry rajčátky, snítkou petrželky nebo kolečkem klobásy.

2. místo

Topinkové pomazánky by měly být příjemně pikantní, dobře okořeněné a ladící s česnekem. Podle tohoto receptu vytvoříte báječně výraznou pomazánku, dochucenou kečupem, mletou paprikou a hořčicí. Základ tvoří nahrubo strouhaný eidam. Pomazánka nejlépe chutná poté, co se v ní chutě rozleží.

3. místo

Pomazánky ze strouhaného celeru si získaly přízeň u mnoha strávníků. Jsou rychlé, plné živin, osvěžující a lahodné. Kromě strouhaného sýru si připravte ještě mrkev, cibuli a sterilované okurky. Pomazánka vás nadchne, když ji namažete na chlebíčky, a můžete ji bez obav připravit i pro sváteční příležitosti. Mazání raději nechte na poslední chvíli, ať pečivo nezvlhne.

4. místo

Nastrouhaný eidam a Lučina dokáží vytvořit báječnou chuť ve spojení s nastrouhanou syrovou červenou řepou. Na doladění ještě přidejte trošku mletého pepře a třený česnek nebo strouhaný křen. Pomazánka se dobře maže na chlebíčky a zaujme neobvyklou barvou. Na ozdobu nezapomeňte použít barevně kontrastní zeleninu, třeba snítku petržele.

5. místo

Někteří labužníci nedají dopustit na pivní sýry nebo tvarůžky a tato pomazánka je určitě nadchne, protože je přesně podle jejich představ. Díky smetaně a řádnému rozmixování je krásně jemná a nadýchaná. Hodí se na jednohubky i na krajíce čerstvého chleba. Konečné doladění chuti si můžete ještě sami upravit. Někdo dá přednost kombinaci s česnekem a pepřem, jiný upřednostní červenou papriku (koření).

6. místo

Příjemnou konzistenci pomazánek získáme díky taveným sýrům. Podle tohoto receptu přidejte najemno nastrouhaný Eidam a také nivu. Dále nezapomeňte na utřený česnek a trochu majonézy. Šlehač vám pomůže vytvořit nadýchanou sýrovou pěnu, která se báječně hodí na jednohubky - ty však dlouho na talířích k dispozici nebudou.

7. místo

Hermelín, nahrubo nastrouhaný, zkombinujte s najemno nakrájenou cibulí, trochou kečupu a ostřejší hořčicí. Směs je opravdu pikantní, o což se postará také chilli a mletý pepř. Výborná pomazánka se skvěle doplňuje s právě upečenými topinkami, řádně potřenými česnekem. Chutnat vám bude ale i s čerstvým pečivem.

Recepty na jednoduché chlebíčkové pomazánky se vždy hodí mít po ruce - uplatní se, když čekáme návštěvu nebo když chceme potěšit rodinu. Do této chlebíčkové kombinace budete potřebovat šunkový salám, cibuli, tavené sýry, hořčici a trochu majonézy nebo tatarské omáčky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky