Telecí maso je jemné, světle růžové až šedorůžové (podle stáří zvířete) a má výborné dietetické vlastnosti. Vždy bylo doporučováno dětem, seniorům a rekonvalescentům kvůli obsahu kvalitních bílkovin, které nezatíží zažívání. U nás je bohužel v širší obchodní síti málo dostupné, protože většina vypěstovaných zvířat jde na vývoz.
Nejčastěji bývá k dostání kýta na řízky nebo kližka s kostí zvaná ossobuco. Ta je vhodná na dušení. Místo telecího můžeme v některých receptech použít libové vepřové (panenka, karé, kýta, pečeně) nebo drůbeží maso. Vybrali jsme pro vás 7 oblíbených pokrmů z telecího masa.
Telecí maso
Předností telecího masa je křehkost a velmi jemná chuť, oproti běžnému hovězímu má při vysokém obsahu bílkovin téměř o polovinu méně tuku. Konzistence i barva masa závisí na stáří zvířete a složení…
Podívejte se na všechny telecí maso.
Plátek kýty naplníme šunkou a sýrem, sepneme a obalíme v trojobalu. Smažíme zvolna na přepuštěném másle nebo oleji. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. Vzhledem k tomu, že špalík masa nebývá velký, hodí se nám umět krájet maso "na motýlka". Název receptu odkazuje na kuchařskou školu (Modrá stuha) v Paříži a ocenění pro nejlepší kuchaře.
Tenké plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. obalíme v hladké mouce, kterou oklepeme a maso opékáme na směsi oleje a másla. Opečené plátky odložíme a omáčku připravíme z česneku, šalvěje, kaparů a citronové šťávy i kůry. Přidáme maso a společně prohřejeme. Podobně připravíme i medailonky s jinými omáčkami.
Kousky masa osolené a opepřené obalíme v hladké mouce, kterou oklepeme. Opékáme je na směsi oleje a másla. Pak do výpeku přidáme šalotku a šalvěj, společně opékáme, podlijeme vínem a vývarem a dusíme do změknutí. Kromě šalvěje můžeme použít i jiné bylinky, v kombinaci s masem je výborná saturejka.
Podle klasického receptu z telecí kýty nakrájíme a naklepeme plátky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme je na přepuštěném másle a podáváme s dílkem citronu a bramborovým salátem (vídeňským) nebo bramborovou kaší. Častěji se řízky smaží z vepřového masa.
Italský recept na úpravu kližky s kostí, podávané s krémovým rizotem, je lahůdkový, ale náročnější finančně i kuchařsky. Plátky masa opékáme na pánvi. Přidáme nakrájenou šalotku, mrkev a řapíkatý celer. Podlijeme vínem a vývarem a dusíme do změknutí. Ke konci přidáme překrájená třešňová rajčátka, směs nasekané petrželky, česneku a citronové kůry. Podáváme s kulatozrnnou rýží ozdobenou nastrouhaným parmezánem.
Plát telecího masa naklepeme a potřeme nádivkou z žampionů, bílého pečiva, vajec, slaniny a petrželky. Nádivku do masa zabalíme a ovážeme provázkem. Po rychlém osmahnutí pečeme zakryté s bylinkami, cibulí a slaninou doměkka a dopečeme odkryté do červena. Doplníme zahuštěnou omáčkou.
Telecí maso z plece nebo kýty potřeme řeznickou rychlosolí, naložíme do oleje s kmínem a necháme odležet v chladnu. Pak špalík masa rychle opečeme, obložíme plátky špeku, vložíme do pekáčku s kořenovou zeleninou, cibulí, podlijeme a pečeme zakryté do změknutí. Telecí můžeme péct také s bylinkami.
Jak ještě se dá využít telecí maso v kuchyni, poradí náš další článek. A skvělý přírodní řízek můžeme připravit i z vepřového masa, s postupem poradí následující video:
Komentáře