Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na jídla z tofu: Chutnají výborně, jsou snadná, levná a rychlá
Zdroj: Toprecepty

Tofu, nebo také sojový sýr, patří mezi oblíbené výrobky asijské kuchyně, své místo má ale také v kuchyni naší. Výhodou je poměrně nízká cena, vysoká výživná hodnota a snadné i zároveň univerzální využití. Hodí se nejen do sladké i slané, ale i studené a teplé kuchyně. V našem výběru se zaměříme na jídla slaná a tepelně upravená.

Tofu se považuje za snadno stravitelnou potravinu, vhodnou ke konzumaci pro všechny věkové kategorie. Další ceněnou vlastností je schopnost přijímat chutě podle našeho přání. Neochucené tofu (natural) samo o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy zcela na nás, jak ho ochutíme a jakou roli mu v jídle dáme.

1. místo

Ražniči je jednoduché a přitom velmi efektní jídlo. Na jehly střídavě napichujeme směs pěkně barevných druhů zeleniny, brambor a třeba zrovna tofu. Výborně se hodí např. cibule, barevná paprika, rajčata. Jehly zabalíme do alobalu a upečeme v troubě.

2. místo

Tofu je výbornou surovinou k zapékání, zvláště když se jedná o tofu uzené. Kombinujeme ho se zeleninou a nakrájené kousky skládáme do vymazaného pekáčku. Podle našeho receptu použijeme brokolici, ale vhodný je také květák a jiné zeleninové druhy. Před dopečením zalijeme vajíčkem rozmíchaným v jogurtu.

3. místo

Tofu před tepelnou úpravou nakrájíme buď na menší kousky nebo také na plátky, jako v tomto případě. Rozkrojíme je podélně a ochutíme oblíbeným kořením. Tofu plátky lze připravovat na pánvi, v troubě nebo na grilu. Zacházíme s nimi opatrně, aby si zachovaly pěkný tvar.

4. místo

Plátky tofu jsou výtečné po tepelné úpravě na grilu. Opět záleží na zvolené chuti, kterou buď získáme použitím vhodného koření nebo také můžeme koupit tofu již ochucené. Tepelná úprava by neměla být příliš dlouhá, aby se plátky nevysušily.

5. místo

K tofu se hodí leccos. Můžeme ho podávat s bramborovou přílohou, s těstovinami, s rýží nebo bulgurem, možností je opravdu hodně díky univerzálnosti této suroviny. S tofu můžete experimentovat. Jedinečné a oblíbené jsou pokrmy s paprikou a žampiony, dobře ochucené česnekem.

6. místo

Výborná jídla vzniknou, když použijete tofu k rajčatové omáčce a těstovinám. Při nákupu tofu si můžete vybrat tofu natural, uzené, marinované nebo ochucené  bylinkami. Pokud má mít náš pokrm výraznou chuť, je výhodné použít tofu uzené.

7. místo

Poslední jídlo z našeho výběru je opět zapékané. Pokrmy z jednoho pekáčku šetří náš čas. Stačí jen několik kousků nádobí a máme uvařeno. Během zapékání se chutě a vůně výborně propojí, v tomto případě využijeme chuti pórku, který pozvedne každý pokrm.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tofu

Tofu je ryze přírodní rostlinný produkt, který se vyrábí podobně jako sýr, jen s tím rozdílem, že místo mléka se používá výtažek ze sójových bobů, který se vysráží různými syřidly. Tofu výrobky používají lidé, kteří ve své stravě nemají maso, nebo ti, kteří se stravují zdravě. Tofu má nespočet variant, naturální nebo různě dochucené. Vyrábí se z něj i karbanátky nebo párečky.

Tofu má důležité místo i ve studené kuchyni. Kromě toho, že se dá použít jako sýr na plátky chleba, můžete ho přidávat také do pomazánek. Dá jim skvělou konzistenci a výživnost. Chuť pomazánky upravíme přidanými surovinami. Následující recept vám jednu takovou pomazánku předvede.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky