Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených jídel, do kterých zpracujeme václavky. Vyzkoušejte nejlepší recepty, které z hojně rostoucích hub připravujeme
Zdroj: Unsplash

Václavky rostou nejvíce kolem svátku sv. Václava (28. září), s čímž také souvisí jejich jméno. Najdeme je obvykle ve velkých rodinkách od konce léta až do podzimu, především u kořenů a pařezů, v listnatých a smíšených lesích.

Sbíráme pouze kvalitní, zdravé a čerstvě narostlé houby, nejlépe jenom jejich kloboučky. Vyhneme se přestárlým, vysušeným nebo dokonce houbám napadeným plísněmi. Pokud rostou václavky, můžeme na ně vyrazit s pořádným košíkem. Budou se nám hodit při vaření a můžeme si je i zavařit.

1. místo

Guláš z václavek, to je klasika. Kloboučky nejprve spaříme a necháme vyluhovat. Poté je slijeme a nakrájíme. Podusíme na cibulce a česneku, ochutíme mletou paprikou a po odpaření šťávy zaprášíme moukou. Dobře provaříme, protože václavky to vyžadují, a podáváme s pečivem nebo s bramborem.

2. místo

Václavky připravíme na cibulce, ochutíme paprikou a pepřem, zaprášíme moukou a podlijeme masovým vývarem. Na dochucení vydatné polévky se hodí česnek a majoránka. Podáváme s čerstvým pečivem.
I do salátů lze václavky zpracovat. Očistíme je a uvaříme v okyselené vodě s kořením. Zvlášť uvaříme čočku, smícháme s uvařenými houbami a ochucenou zálivkou. Salát dozdobíme proužky kapie a listky čerstvého tymiánu

4. místo

Bulgur uvaříme zvlášť. Houby připravíme na cibulce a koření, během tepelné úpravy k nim přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a hrášek. Nakonec smícháme uvařený bulgur s houbovo-zeleninovou směsí.

5. místo

Krátce povařené zelné listy naplníme houbovou směsí (dobře tepelně upravenou), kterou výrazně ochutíme a doplníme strouhaným sýrem a vajíčkem. Listy stočíme, vytvoříme z nich balíčky a naskládáme je do pekáčku. Zalijeme je rajčatovou omáčkou a zapečeme, nakonec přidáme oloupané uvařené brambory.

6. místo

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme houby, podusíme a necháme vychladnout. Dochutíme česnekem a feferonkou, pomeleme a přidáme rajčatové pyré. Pomazánku podáváme s pečivem i s topinkami. Můžeme ji dokonce sterilovat v malých skleničkách.
Zapečené plněné papriky doplněné sýrem, sušenými rajčaty, bylinkami a kapií jsou velmi oblíbené. K jejich plnění podle tohoto receptu využijeme i dobře tepelně upravené václavky (nebo jiné houby) a quinou. 

Na závěr ještě doporučujeme názorné video s inspirací, jak uvařit jednoduchý houbový guláš:

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky