Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječné omelety jsou báječnou večeří, ale také jednoduchým obědem, který je rychle hotový. Mnohý z nás si dá rád vydatnou omeletu i k snídani nebo vezme mezi dva krajíce chleba s sebou na cestu. Připravujeme je tehdy, když nemáme času nazbyt, ale když je krásně ozdobíme, vypadají přímo královsky.

V následujících receptech se přesvědčíte, že omeleta nemusí být jen ze samotných vajíček, ale může být plná barevné zeleniny, hub a třeba i kuřecího masa. Nejchutnější je hned po upečení, proto ji připravujeme až těsně před jídlem. Když ale nějaká zůstane, určitě si ji někdo dá s chutí později.
Na pánev dejte trošku tuku, přidejte najemno nakrájené ředkvičky, slaninu a cibulku. Chvilku nechte restovat, poté zalijte rozšlehanými, osolenými a opepřenými vejci s přidaným mlékem. Pozvolna opékejte a po ztuhnutí ještě na pánvi dozdobte cherry rajčátky a plátky Hermelínu.

2. místo

Kedlubnu nastrouhejte a krátce poduste na pánvi. Vejce rozmíchejte s kořením, bylinkami (petržel, pažitka) a malým množstvím smetany. Kedlubny zalijte vaječnou směsí a posypte šunkou nakrájenou na nudličky. Omeletu smažte pomalu pod poklicí a při servírování ji ještě posypte strouhaným sýrem.

3. místo

Starší rohlíky nakrájejte na kolečka a rozložte na vymazanou pánev. Vajíčka prošlehejte s vajíčky, smetanou a kořením. Rohlíky zalijte vejci a nechte péct pod poklicí. Po otočení omeletu dozdobte kečupem, šunkou, cherry rajčátky a strouhaným sýrem. Přiklopte a dopečte.  

4. místo

Nakrájené a ochucené maso nechte chvíli odpočinout, pak je dejte na pánev zprudka zatáhnout, přidejte nakrájenou cibulku, papriku a žampióny. Společně restujte. Po zalití vejci připravte pod poklicí omeletu. Výborně chutná ozdobená nakrájenou cibulovou natí a strouhaným sýrem.

5. místo

Na pánvi poduste očištěné houby s česnekem a cibulkou. Vejce rozšlehejte se smetanou, solí, pepřem a strouhaným sýrem. Podušené houby směsí zalijte a pod pokličkou ponechte do částečného ztuhnutí vajec. Pak dozdobte ještě kolečky rajčat a paprik, nezapomeňte posypat strouhaným sýrem. Omeletu zapečte na grilu do zezlátnutí.

6. místo

Na másle opečeme slaninu, přidáme cibuli, papriky a dusíme do poloměkka. Vejce rozšleháme s trochou strouhanky, přidáme nivu a pepř. Směs nalijeme na pánev k paprikám a pečeme zvolna do ztuhnutí. Před dokončením omeletu ještě posypeme strouhaným sýrem.

7. místo

Slaninu a chléb nakrájíme na kostičky a společně opékáme dokřupava. Přidáme nakrájený sýr Romadur (nebo jiný zrající sýr, vhodné jsou i tvarůžky nebo Hermelín), vejce rozkvedláme a opepříme. Pod pokličkou zvolna pečeme s cherry rajčátky a bylinkami, až se vajíčka srazí. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Na závěr pro vás máme ještě recept na jednoduchou vaječnou omeletu, kterou je možné po libosti naplnit šunkou, dušenými houbami, špenátem i zeleninou po libosti. Když do rozšlehaných vajíček přidáte trošku smetany, bude omeleta ještě jemnější a nadýchanější. Vyzkoušíte?

Máte ještě další osvědčené kombinace na vaječné omelety? Můžete nám své tipy napsat, budeme rádi.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli