Asi to taky znáte. Přijdete domů a potřebujete připravit k jídlu něco hodně rychlého, co příjemně zasytí a všem chutná. V mnoha domácnostech tím prvním, co je hned po ruce, jsou vajíčka. Během chvilky z nich "něco" zvládne připravit skoro každý. Máme pro vás tipy na oblíbená rychlá jídla, ve kterých hrají vejce hlavní roli.
Vajíčka by měla být v první řadě čerstvá, přičemž na ta "domácí" nedáme dopustit. To je teprve něco. K vajíčkům stačí nějaké pečivo a hodně barevné zeleniny. Z několika surovin zvládneme vykouzlit pokaždé jinou dobrotu. Následující recepty možná znáte, ale budeme rádi, když mezi nimi objevíte něco nového, co ještě rozšíří repertoár vašich nejmilejších rychlovek.
Plátky veky namočené ve vaječné směsi, doplněné sýrem, šunkou, česnekem a bylinkami, chutnají báječně. Stačí je jen osmažit na pánvi - nejlepší jsou ještě teplé, krásně ozdobené zeleninou. Pokud nemáte veku, použijte chleba, nejlépe starší z předchozích dnů.
Pokud máte zapékací misky, možná je používáte na přípravu malých porcí zapékaných dobrot. Misky nejprve vymažte tukem a naplňte šunkou, zeleninou a sýrem. Vše zalijte vaječnou směsí, zapečte v předehřáté troubě a ozdobte. Servírujte v miskách k opečeným bagetkám.
Míchaná vejce zná asi každý - v našich představách chutnají jemně, krémově, prostě lahodně. Nevyšel výsledek podle vašich představ? Pokud jsou vajíčka vysušená, můžete je příště zkusit podle tohoto receptu. Kouzlo báječné chuti funguje nejen díky základu ze smažené cibulky, ale také díky smetaně přidané do vajíček.
Tahle dobrota bude vonět z kuchyně široko daleko, přitom je tak jednoduchá, a bouřit se budou jenom ti, kdo omezují tuk ve stravě. Plátky chleba namáčejte z obou stran ve vejcích, rozmíchaných se strouhaným parmezánem a utřeným česnekem. Smažte na pánvi, pak nechte odkapat na ubrousku a servírujte s kolečky syrové cibule a kyselou okurkou.
Vaječná omeleta je všeobecně oblíbená a dá se podávat s chlebem nebo s bramborami, hodí se i ke špenátu. Hotovou omeletu lze ozdobit podle vlastní chuti vším, co se k ní hodí. Náplň může být třeba zeleninová, masová nebo houbová. Pokud přidáte ještě sýr a krásně barevnou zeleninu, výsledek bude dokonalý.
Zbyly vám knedlíky z předchozího dne a nic k nim? Knedlíky s vajíčky jsou výtečným východiskem z nouze. Nakrájené knedlíky nejprve opečte na rozpáleném tuku, po chvíli přidejte rozkvedlaná vajíčka, míchejte, a jakmile se vajíčka srazí, máte hotovo. Na talířích pokrm doplňte kyselými okurkami, případně ozdobte ještě další zeleninou. Velmi rychlé jídlo je výbornou večeří.
Vajíčkové pomazánky jsou báječné, ale tato je přece jen trochu jiná. Základem jsou na cibulce osmahnutá vajíčka, která po tepelné úpravě za malou chvilku vychladnou. Pak k nim stačí přidat pomazánkové máslo a sýry, zlehka promíchat, ochutit a servírovat.
Chleba ve vajíčku se dá připravit ještě trochu jinak. Podle našeho receptu ho nakrájíte na kostičky a v misce zapečete se sýrem, vejci a zeleninou. S postupem vám poradí následující video - jedná se o ideální recept pro začínající kuchtíky.
Komentáře