Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na vajíčkovou pomazánku: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Vajíčková pomazánka je jednou z našich nejoblíbenějších pomazánek. Připravovaly nám ji naše maminky a babičky, proto si v rodinách předáváme osvědčené recepty. Tyto pomazánky jsou velmi jednoduché, rychlé a vydatné, při podávání je zdobíme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Při přípravě vajíčkových pomazánek můžeme po libosti uplatnit svou fantazii a využít různé suroviny, které zrovna máme v lednici. Tím nejdůležitějším jsou natvrdo uvařená vajíčka, vychlazená a najemno nakrájená nebo nahrubo nastrouhaná. K jejich spojení použijeme obyčejné nebo pomazánkové máslo a zakysanou smetanu, jogurt či majonézu. Přidat můžeme sýry, uzeniny, hořčici nebo třeba tuňáka. Na doplnění použijeme čerstvou nebo sterilovanou zeleninu (především cibuli, strouhanou mrkev a celer).

1. místo

Velmi jednoduchá pomazánka je výbornou večeří během celého roku. Vajíčka smícháme se změklým máslem. Dochutíme hořčicí, mletým pepřem a solí. Před použitím pomazánku necháme v lednici vychladit. Podáváme s pečivem, výborně chutná v kombinaci s hlávkovým salátem.

2. místo

Do této pomazánky budeme potřebovat konzervu tuňáka v oleji. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, Lučinu, hořčici a trochu majonézy. Na dochucení budeme potřebovat pepř a citrónovou šťávu. Při podávání zdobíme zelenou petrželkou a plátkem citrónu.

3. místo

Tradiční recept na vajíčkovou pomazánku jistě také přijde k chuti. Nesmí v ní chybět nastrouhané sterilované okurky a nakrájená cibule. Pro výbornou chuť přidáme hořčici a pepř. Vše dobře promícháme a mažeme na čerstvé pečivo.

4. místo

Pokud plánujeme pomazánku k snídani, vajíčka si uvaříme už den předem, pomazánka pak bude rychle hotová. Nadrobno nakrájená vajíčka smícháme s hořčicí, majonézou, pomazánkovým máslem a nakrájenou cibulí

5. místo

Vajíčkovou pomazánku můžeme ještě vylepšit taveným sýrem, strouhaným tvrdým sýrem a jemně nakrájenou šunkou. Nesmí chybět ani nakrájená cibulka. Pomazánku doplníme majonézou, opepříme, promícháme a necháme v chladu odležet. Podáváme s čerstvým pečivem a zdobíme zeleninou.

6. místo

Cottage je výbornou surovinou do celé řady pomazánek a hodí se i do této vajíčkové. Obsahuje jen malé množství tuku, proto ho oceníme i při dietním stravování. Na jaře pomazánku můžeme dochutit jemně nakrájeným medvědím česnekem a pažitkou.

7. místo

Vajíčkové pomazánky lze doplnit nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninou, příkladem je nastrouhaná mrkev a nakrájený celer z tohoto receptu. Před přidáním do pomazánky je krátce podusíme na tuku a vychladíme. 

Vajíčkové pomazánky mažeme na krajíce chleba nebo na plátky vek a dalšího pečiva. Zdobíme je kyselou okurkou, sekanou pažitkou, petrželkou, plátky ředkviček nebo rajčat, paprikou a cibulí (nakrájenými kolečky nebo cibulovou natí).

Přípravu výborné vajíčkové pomazánky s taveným sýrem a majonézou vám předvede následující video.

 

Další tipy a triky