Vaječné saláty se dají, stejně jako vaječné pomazánky, připravit v mnoha kombinacích. Nakrájená vajíčka opatrně promícháme s nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninou, můžeme použít syrovou nebo sterilovanou, případně i s masem nebo uzeninou. Přidáme ochucenou majonézu, zálivku nebo dresing.
Vybrané recepty vám nabídnou tradiční saláty i další zajímavé varianty, které připravujeme např. s tuňákem a uzeninou. Méně obvyklý je "turecký" salát, a to hlavně použitým kořením. Do vaječného salátu se výborně hodí vařený nebo syrový celer, nakrájená rajčata, papriky, okurky,vařené brambory.
Jednoduchý salát vás určitě nezklame svou chutí. Tradiční a mnohokrát ověřený recept určitě vyjde a salát se povede. Kromě uvařených vajíček budeme potřebovat sterilované okurky, cibuli a majonézu. Solí a pepřem ochutíme salát až na konec. Před podáváním salát vychladíme.
Další recept je také ověřenou jistotou. Patří do něj navíc předem uvařené a vychlazené brambory. Zálivku připravíme zvlášť a s připravenými surovinami ji promícháme. Tento salát je výborný i na mazání chlebíčků při slavnostních příležitostech.
Tuňák si získal velkou oblibu a pomazánky s ním chutnají výborně. Můžeme ho vyzkoušet i do vajíčkové pomazánky a doplnit majonézou, zakysanou smetanou a sýrem. Na ozdobení se výborně hodí pažitka nebo zelená petrželka a také kapie.
Hermelín má mnoho příznivců a své místo si jistě najde i ve vajíčkové pomazánce. Nakrájíme ho na kousky, stejně tak nakrájíme oloupaná vajíčka a oloupané jablko i cibuli. Vše promícháme se zakysanou smetanou, hořčicí a majonézou. Dochutíme a necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
Jednoduchý salát připravíme i podle dalšího receptu. Na dochucení potřebujeme kromě mletého pepře také hořčici a je už na každém, kterou vybere. Skvělá a příjemně výrazná je např. francouzská hořčice. Salát výborně chutná s čerstvým křupavým pečivem.
Vajíčkovou pomazánku můžeme ještě dále vylepšit nebo doplnit podle rodinných zvyklostí. Pokud máte rádi uzeniny, nakrájejte je na kousky a přidejte do základní pomazánky, ta pak bude chutnat zase trochu jinak. Pomazánku doplníme nakrájenou natí jarní cibulky.
Na závěr jsme vybrali ještě něco méně obvyklého. Můžete vyzkoušet turecký vajíčkový salát, na který místo tradiční majonézy nebo zakysané smetany potřebujeme zálivku s chilli a mletým římským kmínem. Zlehka promícháme a podáváme s pečivem.
Komentáře