Včelí úlky nebo vosí hnízda - pod dvěma názvy se skrývají nepečené dobroty, které patří k těm nejvyhledávanějším kouskům cukroví na vánoční tabuli. Pokud i vy patříte mezi jejich příznivce, pak jste na správném místě. Vyberte si z následujících receptů ten, který vám nejvíce vyhovuje.
Na tvarování úlků potřebujeme speciální formičku. Zvlášť si umícháme hmotu na těsto (modelovací hmotu) i náplň. Těsto musíme nechat nějakou dobu uležet, nejlépe přes noc, a pak se teprve pustíme do tvarování a plnění úlků. Protože se jedná o nepečené cukroví, je třeba počítat s jeho kratší dobou trvanlivosti (asi týden) a uložením v chladu.
Na těsto těchto tradičních úlků potřebujete dětské piškoty, kousek másla, trochu mléka a rumu, práškového cukru, kakaa a lískových oříšků. Na náplň si připravte máslo, moučkový cukr, žloutek nebo vaječný likér, případně rum. Pod úlky budete dávat dětské piškoty.
Úlky mohou mít i bílou barvu a toho dosáhnete, když do těsta dáte strouhaný kokos. Přidejte ještě na dochucení trochu rumu a vanilkového cukru. Na podložení bude tentokrát ideální kakaový piškot, který má kontrastní barvu.
Do včelích úlků dáváme obvykle mleté ořechy, mohou být jakékoliv - vlašské, lískové, mandle nebo kokos. Nicméně tento recept je úspornější, ořechy do něj nepatří žádné. Je to recept tak trochu z nouze a použijeme ho, když spěcháme nebo nemáme ořechy.
Jinak je tomu u dalšího receptu, který naopak počítá s nefalšovanou dávkou namletých vlašských ořechů a dětské piškoty do něj nepotřebujeme. Dovnitř úlků patří máslový kávový krém, proto dobrota chutná zase trochu jinak. Na podložení jsou doporučená linecká kolečka.
Ořechové úlky krásně voní ořechy a jsou plněné pudinkovo-máslovým krémem. Jsou krásně vláčné a pokud nechcete používat syrový bílek, řešení je snadné, místo něj přidejte trochu rumu nebo kyselé marmelády.
Silná černá káva nemusí být jenom součástí náplně, ale můžeme ji zapracovat rovnou do těsta na úlky. I náplň do těchto úlků má kávovou příchuť, proto recept nadchne milovníky kávy. Pro změnu lze linecké kolečko nebo piškot pod úlky namočit v čokoládové polevě.
Vosátka z Margot čokolády jsou netradičním nápadem na další výborné provedení vosích hnízd. Oblíbenou kokosovo-čokoládovou tyčinku po nastrouhání použijete do tvárného těsta, které potřebuje (stejně jako těsta z dalších receptů) nejprve trochu odležet.
Příprava včelích úlků není složitá, přesto je nejlepší správný postup nejprve vidět. Následující video vám předvede výrobu výborných ořechových úlků. Další zajímavé tipy nebo rady nám můžete napsat do komentářů pod článek.
Komentáře