7 velikonočních beránků: S barevnou mašličkou krásně ozdobí sváteční stůl
Je tu opět čas velikonočních beránků - svátečního pečiva z forem, které báječně ozdobí sváteční stůl. Velikonoční beránci jsou oblíbení zvlášť mezi dětmi, které nadšeně obdivují jejich tvar - roztomilou hlavičku, očka, čumáček i barevnou mašličku uvázanou kolem krku.
Těsta na velikonoční beránky připravujeme podle receptů, které se dají použít i na bábovky a další pečivo pečené ve formách. Oblíbená jsou především těsta, která jsou po upečení vláčná a nevysušená. Náš výběr zahrnuje oblíbené recepty z našeho receptáře, můžete vyzkoušet i beránka tvarohového, šlehačkového nebo banánového.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1. místo
Těsto na šlehačkového beránka je vláčné, voňavé a krásně světlé. Celá vajíčka vyšleháme s cukrem a přilijeme smetanu. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto dáme do formy a po upečení beránka stačí jen pocukrovat nebo polít polevou.
2. místo
Klasický recept na beránka z třeného těsta jistě nezklame. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Tuk, žloutky a cukr utřeme do pěny. Vmícháme vlažné mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a sníh z bílků. Upečeme v předehřáté troubě.
3. místo
Hrníčkové recepty patří k těm nejpopulárnějším, je ale třeba dát pozor na správnou velikost odměrky. Tento beránek krásně voní kokosem, ořechy a rumem. Správné propečení těsta ověříme pomocí špejle. Hotového beránka ozdobíme podle fantazie a pocukrujeme.
4. místo
Piškotové těsto vlijeme do připravené formy, beránka upečeme do růžova a ještě horkého vyklopíme. Na polevu vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Beránka ozdobíme po vychladnutí polevou a dozdobíme - mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Mašlička kolem krku nesmí chybět.
5. místo
Tvarohové moučníky jsou krásně vláčné a to platí i pro tohoto tmavého beránka. Rum, ořechy, kandované ovoce a rozinky dodají těstu skvělou chuť. Upečenému beránkovi uvážeme kolem krku mašličku a položíme ho na ozdobný tác.
6. místo
Těsto je jednoduché a nadýchané díky sněhu z bílků, krásně voní po citrónové kůře. Důležitá je správně připravená forma, abychom beránka mohli dobře vyklopit. Pokud nám zůstane trochu těsta, můžeme z něho v menších formičkách upéct muffiny.
7. místo
Trochu netradiční je poslední beránek z banánového těsta. Změklé máslo, cukry a vejce vyšleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva, smetanu a řádně vymícháme. Vlijeme do formy, upečeme a po vychladnutí ozdobíme.
Videorecept vám předvede názorný postup přípravy beránka z tvarohového těsta. Do těsta patří rozinky, kandované ovoce a ořechy nebo mandle. Vychladlého beránka potřeme polevou a ozdobíme stuhou.
Komentáře