I když nejsou v troubě zapečená jídla příliš pracná, vždy si na nich pochutnáme. Všechny suroviny úhledně nakrájíme a narovnáme do pekáčku, některé z nich předem krátce tepelně upravíme. Zapékat můžeme brambory, zeleninu, houby i maso. Výborné jsou zapečené těstoviny, gnocchi i některé obiloviny.
Pekáček vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem. Zapečené jídlo bude výborně chutnat, když ho před pečením zalijeme ochucenou smetanou s vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pokrm upečeme dozlatova. Pokud povrch jídla při pečení rychle tmavne, raději ho přikryjeme alobalem, který sundáme až krátce před dopečením, aby se vytvořila zlatavá kůrčička.
Brambory zapečené s lilkem a další zeleninou mohou být samostatným hlavním chodem nebo přílohou k masu. Brambory nejprve chvíli povaříme a pak je naskládáme do pekáčku se zeleninou. Vše zalijeme ochucenou smetanou a pečeme v troubě, krátce před dopečením ještě zasypeme povrch strouhaným sýrem.
Plátky lilku osolíme a necháme vypotit, pak je krátce opečeme do poloměkka. Do zapékací misky rovnáme plátky sýru, šunky nebo anglické slaniny a Hermelínu. Ochutíme, zalijeme smetanou a zapečeme v troubě.
Kuřecí maso je cenově dostupné a jeho příprava je snadná, navíc chuť kuřecího vyhovuje většině strávníků. Podle tohoto receptu rozkrájíme podélně kuřecí řízky, sýr nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a papriku na nudličky. Narovnáme do zapékací misky a doplníme anglickou slaninou. Upečeme v troubě dozlatova.
Gnocchi si v našich domácnostech získaly velkou oblibu. Když si je koupíme jako polotovar, máme je pak hotové doslova během chvilky. Dají se připravit na mnoho způsobů, ale zvlášť chutné jsou v kombinaci se špenátem a sýrem. V pekáčku je zalijeme smetanou ke šlehání a zapečeme.
Brambory jsou ideální surovinou k zapékání a přitom je můžeme doplnit nejrůznější zeleninou. Náš recept sází na kombinaci s brokolicí a kuřecím masem. Při vrstvení vše ještě posypeme nivou a zalijeme smetanou, pak jídlo v troubě zapečeme dozlatova.
Květák nám nabízí příjemné chuťové zážitky, ať už ho osmažíme, přidáme do placiček nebo třeba zapečeme. Nejprve ho ale předvaříme, pokrm pak bude dříve hotový a zbytečně se nevysuší. Květák na pekáčku doplníme strouhaným sýrem a zalijeme smetanou s vejci.
Zapékat můžeme také žampióny, tentokrát použijeme sterilované. Naskládáme je do pekáčku společně s pokrájenou slaninou, cibulí, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Zapečeme a na závěr ještě zapneme na chvilku gril. Maso je ve výsledku krásně šťavnaté.
Poslední recept je trochu jiný. Jedná se o zapečené palačinky s tvarohovým krémem. Palačinky jsou samy o sobě výborné, ale když je všechny nespotřebujete, můžete z nich vyzkoušet třeba tuto zapečenou specialitu.
Komentáře