Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené těstoviny známe většinou pod názvem šunkofleky, ale pravdou je, že i když základem jsou vždy těstoviny, další suroviny si můžeme měnit po libosti. Když víme, jak na to, výtečný pokrm se jistě povede. Máme pro vás výběr oblíbených receptů z našeho receptáře, který vás naučí ty nejlepší kombinace.

Tradiční zapečené těstoviny nazýváme šunkofleky a nesmí v nich chybět kromě těstovin samozřejmě uzenina (maso z uzených kostí, šunka). Ovšem těstoviny se dají zapékat na celou řadu rozličných způsobů. Snadno připravíme i verzi pro vegetariány, do které místo šunky využijeme předem tepelně upravený sójový granulát. Přidat lze i nejrůznější zeleninu. Všechny zvolené suroviny navrstvíme do pekáčku a vložíme do trouby. Asi po deseti minutách je zalijeme směsí vajec a smetany nebo mléka. Ke konci pečení lze pokrm ještě posypat strouhaným sýrem.

1. místo

Těstoviny uvařte podle návodu, a to pouze na skus. Rozhodně by neměly být příliš rozměklé, budou se ještě dále tepelně upravovat. Lze je dokonce uvařit ve vývaru z uzeného masa, aby nasákly tu správnou chuť. Podle tohoto jednoduchého receptu uzené osmahněte na tuku, promíchejte s těstovinami a vložte společně do pekáčku. Pokrm zalijte vejci a zapečte dozlatova.

2. místo

Jednoduché šunkofleky můžete ještě dále vylepšit, příkladem je tento recept. Kromě různých druhů sýra využijete i kukuřici, která pozvedne barevnost pokrmu. Pokrm zalijte rozšlehanými vajíčky se smetanou. Obvyklým kořením, které se do zapečených těstovin přidává, je mletý pepř. A při podávání určitě nezapomeňte na nakládané okurky, bez nich by to nebylo to pravé.

3. místo

K zapečeným těstovinám lze přidat různé druhy zeleniny, ale zvlášť chutná je kombinace těstovin s květákem. Dopředu ho určitě uvařte, jinak by při zapékání nestihl dostatečně změknout. Přidat můžete i hrášek nebo další zeleninu, která se k těstovinám hodí (mrkev, kapii). Uzenina není nutná, ale na smetanu s vajíčky nezapomeňte.

4. místo

Brokolice, uzenina a sýr, to je další osvědčená kombinace pro zapečené těstoviny. Nejjednodušší je směs k zapékání promíchat předem v hrnci, ve kterém se vařily těstoviny, rozprostřít na vymazaný (nebo pečicím papírem vyložený) plech a zapéct. Směsí z vajec a smetany lze těstoviny polít ještě před pečením nebo až po krátkém zapečení. 

5. místo

K zapečeným těstovinám lze opravdu přidat ledasco, jak ukazuje tento recept. Pokud máte houby (čerstvé, sušené nebo mražené), určitě neváhejte a použijte je také. Nejlepší jsou pravé hříbky nebo žampióny. Houby předem krátce poduste, buď jen samotné nebo na cibulce

6. místo

Mnoho hospodyněk si nemůže vynachválit přípravu zapečených těstovin v domácí pekárně, proto vám nabízíme i recept na její využití. Všechny suroviny si předem připravte a vložte do vymazané pekárny. Pak už stačí jen zapnout program "Pečení" a těstoviny zapéct. 

7. místo

Nejběžnější kombinací jsou předem uvařené těstoviny, nakrájená šunka a nastrouhaný sýr. K zalití pak vejce se smetanou. Pokud vybíráte vhodné těstoviny, tak volba záleží zcela na vás. Tradičně to bývají flíčky, které jsou drobné a krásně se s ostatními surovinami spojí, ale použít můžete i třeba kolínka nebo vrtule, prostě co máte doma.

Pokud si chcete trochu zavzpomínat, mohl by vás zaujmout videorecept, který vám předvede nejen přípravu flíčků k zapékání, ale také jejich domácí výrobu. A jestli nespěcháte, můžete postup vyzkoušet s námi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky