Zapečené těstoviny známe většinou pod názvem šunkofleky, ale pravdou je, že i když základem jsou vždy těstoviny, další suroviny si můžeme měnit po libosti. Když víme, jak na to, výtečný pokrm se jistě povede. Máme pro vás výběr oblíbených receptů z našeho receptáře, který vás naučí ty nejlepší kombinace.
Tradiční zapečené těstoviny nazýváme šunkofleky a nesmí v nich chybět kromě těstovin samozřejmě uzenina (maso z uzených kostí, šunka). Ovšem těstoviny se dají zapékat na celou řadu rozličných způsobů. Snadno připravíme i verzi pro vegetariány, do které místo šunky využijeme předem tepelně upravený sójový granulát. Přidat lze i nejrůznější zeleninu. Všechny zvolené suroviny navrstvíme do pekáčku a vložíme do trouby. Asi po deseti minutách je zalijeme směsí vajec a smetany nebo mléka. Ke konci pečení lze pokrm ještě posypat strouhaným sýrem.
Těstoviny uvařte podle návodu, a to pouze na skus. Rozhodně by neměly být příliš rozměklé, budou se ještě dále tepelně upravovat. Lze je dokonce uvařit ve vývaru z uzeného masa, aby nasákly tu správnou chuť. Podle tohoto jednoduchého receptu uzené osmahněte na tuku, promíchejte s těstovinami a vložte společně do pekáčku. Pokrm zalijte vejci a zapečte dozlatova.
Jednoduché šunkofleky můžete ještě dále vylepšit, příkladem je tento recept. Kromě různých druhů sýra využijete i kukuřici, která pozvedne barevnost pokrmu. Pokrm zalijte rozšlehanými vajíčky se smetanou. Obvyklým kořením, které se do zapečených těstovin přidává, je mletý pepř. A při podávání určitě nezapomeňte na nakládané okurky, bez nich by to nebylo to pravé.
K zapečeným těstovinám lze přidat různé druhy zeleniny, ale zvlášť chutná je kombinace těstovin s květákem. Dopředu ho určitě uvařte, jinak by při zapékání nestihl dostatečně změknout. Přidat můžete i hrášek nebo další zeleninu, která se k těstovinám hodí (mrkev, kapii). Uzenina není nutná, ale na smetanu s vajíčky nezapomeňte.
Brokolice, uzenina a sýr, to je další osvědčená kombinace pro zapečené těstoviny. Nejjednodušší je směs k zapékání promíchat předem v hrnci, ve kterém se vařily těstoviny, rozprostřít na vymazaný (nebo pečicím papírem vyložený) plech a zapéct. Směsí z vajec a smetany lze těstoviny polít ještě před pečením nebo až po krátkém zapečení.
K zapečeným těstovinám lze opravdu přidat ledasco, jak ukazuje tento recept. Pokud máte houby (čerstvé, sušené nebo mražené), určitě neváhejte a použijte je také. Nejlepší jsou pravé hříbky nebo žampióny. Houby předem krátce poduste, buď jen samotné nebo na cibulce.
Mnoho hospodyněk si nemůže vynachválit přípravu zapečených těstovinv domácí pekárně, proto vám nabízíme i recept na její využití. Všechny suroviny si předem připravte a vložte do vymazané pekárny. Pak už stačí jen zapnout program "Pečení" a těstoviny zapéct.
Nejběžnější kombinací jsou předem uvařené těstoviny, nakrájená šunka a nastrouhaný sýr. K zalití pak vejce se smetanou. Pokud vybíráte vhodné těstoviny, tak volba záleží zcela na vás. Tradičně to bývají flíčky, které jsou drobné a krásně se s ostatními surovinami spojí, ale použít můžete i třeba kolínka nebo vrtule, prostě co máte doma.
Pokud si chcete trochu zavzpomínat, mohl by vás zaujmout videorecept, který vám předvede nejen přípravu flíčků k zapékání, ale také jejich domácí výrobu. A jestli nespěcháte, můžete postup vyzkoušet s námi.
Komentáře