Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených zeleninových salátů. Užijte si je podle nejlepších receptů
Zdroj: Pixabay

Saláty z čerstvé zeleniny se mohou v letních dnech stát jak odlehčeným hlavním chodem, doplněným třeba o opečenou bagetku, tak přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou nejen zdravé ale i skvěle chutnají.

Základem pro zeleninové saláty je čerstvá a kvalitní zelenina. Očistíme ji a opláchneme pod vlažnou vodou. Saláty připravujeme těsně před konzumací, abychom zachovali svěžest a vitamíny

1. místo

Slavný salát Coleslaw připravíme z najemno nakrájeného zelí, mrkve a cibule. Chvíli vše necháme odležet a poté přelijeme zálivkou z majonézy, bílého jogurtu nebo smetany, citronu, hořčice, cukru, soli a bílého pepře.

Hlávkový salát s octovou zálivkou je velmi jednoduchý a zvládnou ho rychle i začátečníci. Důležité je dobře si umíchat zálivku z moučkového cukru, octa, soli, černého pepře a pořádně vychlazené vody. Hlávkový salát pečlivě očistíme, omyjeme, odstraníme spodní košťál, rozebereme na jednotlivé listy a zalijeme studenou zálívkou.  

3. místo

Řecké tzatziky připravíme tak, že nastrouháme salátovou okurku, osolíme ji, necháme vypotit a vymačkáme z ní vodu. Okurku smícháme s prolisovaným česnekem, najemno nasekaným koprem a řeckým jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. 

4. místo

Oblíbený salát se připravuje z rajčat, paprik a okurek, které nakrájíme na stejně velké kousky. V této variantě k nim přidáme na proužky nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený svazek petrželky. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, případně i octem a vše jemně promícháme. Nakonec posypeme balkánským sýrem a podáváme s bílou vekou. 

5. místo

Osvěžující letní salát se hodí jako zpestření k hlavnímu chodu. Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme ji a zalijeme zálivkou z vody, octa a cukru. Podle chuti můžeme přidat pepř a cibuli či salát pokapat olejem. 

6. místo

Kaloricky více nabitý, ale oblíbený salát se skládá z rajčat, šunky a hermelínu, které nakrájíme a vložíme do misky. Zvlášť smícháme majonézu, citronovou šťávu, strouhaný křen, sůl a cukr. Vše dohromady jemně promícháme, necháme vychladit a podáváme.

7. místo

Nahrubo nastrouhanou řepu smícháme s jemně nastrouhanou mrkví, křenem a citronovou šťávou. Přelijeme cukrem a solí v octu, poté necháme dobře vychladit.

V letních dnech si vychutnejme i další zeleninové saláty zpestřené o luštěniny, sýry či obiloviny.

Komentáře

Další tipy a triky