Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 x zelený hrášek v oblíbených receptech: Pochutnejte si na letních jídlech se svěží zelenou barvou
Zdroj: Top recepty

Dozrávající hrášek láká svými zelenými buclatými lusky, abychom ho ochutnali. Výtečný je i jen tak, ale můžeme z ně uvařit výtečné pokrmy. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších.

Na rozdíl od hrachu, který je luštěninou, se mladý zelený hrášek považuje za zeleninu. Skvěle se hodí do zeleninových polévek či krémů a své místo má i v omáčkách, různých zeleninových směsích či rizotech. A pokud vám náhodou na zahrádce vznikne jeho přebytek, pak ho jednoduše zmrazte a využijte, až se vám zrovna bude hodit.

  1. Zelený chřest s hráškem
  2. Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
  3. Hráškový krém
  4. Kuře na paprice s hráškem
  5. Tvarůžkové těstoviny zapečené se slaninou a hráškem
  6. Polévka z cukety, sýru a hrášku
  7. Cuketa s mrkví a hráškem v omáčce s Nivou

1. místo

Připravte si svěží zelené jídlo z orestované šunky, jarní cibulky, jen zlehka prohřátého křupavého zeleného chřestu, hrášku a vše dochuťte čerstvou petrželkou. Toto jídlo vám bude skvěle chutnat jako příloha k rybě nebo s opečenou bagetkou.

2. místo

I když se na první pohled nemusí zdát, přesto si na tento jednoduchý recept mohou troufnout i kuchařští začátečníci. Rychlou omáčku se zeleným hráškem podáváme s na cibulce orestovanými kousky kuřecího a dobře uvařenou rýží.

3. místo

Hráškový krém s příjemně nasládlou chutí nadchne zejména děti, ale rozhodně si na něm pochutnají i dospělí. Opečte k němu křupavé krutónky nebo ho ozdobte orestovanou cibulkou a výsledná chuť bude prostě dokonalá.

4. místo

Skvělé kuře na paprice zpestřené o čerstvě vyloupaný hrášek je další dobrotou, na které si určitě pochutnáte. Podávejte s rýží, knedlíkem, těstovinami či bramborovými noky, a dozdobte čerstvými bylinkami.

I do zapékaných jídel se hrášek skvěle hodí. V zapékaných těstovinách se o výraznou chuť postarají olomoucké tvarůžky, česnek a slanina. Hrášek přidá svěží chuť a zelenou barvu. A smetana s vejci vše zjemní a propojí.

6. místo

Letní polévka z cukety a sýru, doplněná o mladý zelený hrášek, vám určitě bude chutnat. A co teprve, když si k ní zakousnete dokřupava opečené krutónky. Polévka je jednoduchá a rozhodně bude chutnat i malým strávníkům.

7. místo

Orestovaná zelenina patří mezi jednoduchá letní jídla, na kterých si nejlépe pochutnáte, když použijete čerstvě sklizené suroviny. Zeleninu propojte smetanovo-nivovou omáčkou a vše bude výborně chutnat s uvařenými novými bramborami

Chcete si připravit opravdu zelené jídlo, jak se patří? Uvařte výtečné hráškové noky a dochuťte je slaninou s parmezánem. S postupem vám poradí následující video-recept:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli