Žemlovka je výborným sladkým jídlem nebo moučníkem. Jednoduchý recept na ni známe často ještě od maminky nebo babičky. Spotřebujeme do ní nejenom jablka, která již to potřebují, ale i různé pečivo, které nám doma začíná tvrdnout.
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám bude hodit tvaroh a pudink. Hotovou žemlovku podáváme buď ještě teplou, nebo až po zchladnutí.
Na tuto žemlovku si připravíme plátky veky, které lehce a rychle namočíme v misce s mlékem rozmíchaným se skořicovým cukrem a žloutky. Vrstvíme je do vymazaného pekáčku a proložíme plátky oloupaných jablek. Horní vrstvu tvoří opět plátky veky. Po krátkém zapečení žemlovku pokryjeme vrstvou bílkového sněhu, a dopečeme.
Spodní vrstvu žemlovky tvoří namočené rohlíky, další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, následuje tvarohová vrstva s rozinkami. Poslední vrstvu tvoří opět namočené rohlíky. Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Upečeme dozlatova.
Do mléka rozšleháme vanilkový a moučkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. Ve směsi namáčíme rohlíky nakrájené na plátky. Rohlíky proložíme nastrouhanými jablky se skořicí a cukrem. Horní vrstvu tvoří opět rohlíky.
Jablkovou žemlovku můžeme v menším množství podávat jako dezert. Pro změnu ji můžeme ozdobit karamelovou nebo vanilkovou omáčkou, posypat strouhaným kokosem, přidat kopeček šlehačky, zmrzliny nebo zakysané smetany. Pokud žemlovku připravujeme bez cukru, lze ji při podávání dosladit medem.
Pokud nám zůstane starší vánočka, můžeme i z ní připravit chutnou žemlovku. Podle tohoto receptu ji ještě vylepšíme rozinkami, kompotovanými meruňkami a mletými ořechy. Vánočku při vrstvení pokapeme rumem. Poslední vrstvu vylepšíme rozpuštěným máslem a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce.
Další tip na žemlovku je méně obvyklý. Místo jablek do ní vložíme nakrájené švestky, které posypeme mletým mákem smíchaným se třtinovým cukrem. Při podávání žemlovku polijeme pudinkem a posypeme skořicovým cukrem.
Luxusní žemlovku připravíme s meruňkami a vlašskými ořechy. Vrstvy žemlovky doplníme vanilkovým pudinkem a žemlovku necháme v troubě péct. Krátce před dopečením žemlovku dozdobíme kopečkem z bílkového sněhu a ještě krátce zapečeme do růžova.
Komentáře