Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Zdroj: Top recepty

Žemlovka je výborným sladkým jídlem nebo moučníkem. Jednoduchý recept na ni známe často ještě od maminky nebo babičky. Spotřebujeme do ní nejenom jablka, která již to potřebují, ale i různé pečivo, které nám doma začíná tvrdnout.

Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám bude hodit tvaroh a pudink. Hotovou žemlovku podáváme buď ještě teplou, nebo až po zchladnutí.

1. místo

Na tuto žemlovku si připravíme plátky veky, které lehce a rychle namočíme v misce s mlékem rozmíchaným se skořicovým cukrem a žloutky. Vrstvíme je do vymazaného pekáčku a proložíme plátky oloupaných jablek. Horní vrstvu tvoří opět plátky veky. Po krátkém zapečení žemlovku pokryjeme vrstvou bílkového sněhu, a dopečeme.

2. místo

Spodní vrstvu žemlovky tvoří namočené rohlíky, další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, následuje tvarohová vrstva s rozinkami. Poslední vrstvu tvoří opět namočené rohlíky. Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Upečeme dozlatova.

3. místo

Do mléka rozšleháme vanilkový a moučkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. Ve směsi namáčíme rohlíky nakrájené na plátky. Rohlíky proložíme nastrouhanými jablky se skořicí a cukrem. Horní vrstvu tvoří opět rohlíky.

4. místo

Jablkovou žemlovku můžeme v menším množství podávat jako dezert. Pro změnu ji můžeme ozdobit karamelovou nebo vanilkovou omáčkou, posypat strouhaným kokosem, přidat kopeček šlehačky, zmrzliny nebo zakysané smetany. Pokud žemlovku připravujeme bez cukru, lze ji při podávání dosladit medem.

5. místo

Pokud nám zůstane starší vánočka, můžeme i z ní připravit chutnou žemlovku. Podle tohoto receptu ji ještě vylepšíme rozinkami, kompotovanými meruňkami a mletými ořechy. Vánočku při vrstvení pokapeme rumem. Poslední vrstvu vylepšíme rozpuštěným máslem a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce
Další tip na žemlovku je méně obvyklý. Místo jablek do ní vložíme nakrájené švestky, které posypeme mletým mákem smíchaným se třtinovým cukrem. Při podávání žemlovku polijeme pudinkem a posypeme skořicovým cukrem.

7. místo

Luxusní žemlovku připravíme s meruňkami a vlašskými ořechy. Vrstvy žemlovky doplníme vanilkovým pudinkem a žemlovku necháme v troubě péct. Krátce před dopečením žemlovku dozdobíme kopečkem z bílkového sněhu a ještě krátce zapečeme do růžova.

Pochoutková žemlovka

Na závěr ještě bonus. Poslední luxusní žemlovka, jejíž přípravu nám předvede názorné video, v sobě spojuje lahodné vrstvy pudinku a tvarohu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky