Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinambury (židovské brambory, hlíznaté slunečnice) jsou zajímavé rostliny mohutného vzrůstu, které se snadno pěstují, a pokud se nám do podzemních hlíz nepustí hlodavci, tak nás čeká velká úroda. Hlízy se mohou konzumovat zasyrova i po tepelné úpravě.

Topinambury sklízíme od podzimu do jara. Nejlepší jsou co nejdříve po sklizni. Chutí připomínají slunečnicová semínka a doporučují se diabetikům. Můžeme je oloupat, nebo jíst se slupkou. Syrové hlízy chutnají nakrájené na plátky a dají se konzumovat podobně jako kedlubny, jsou vhodné i do salátů. Z tepelných úprav je můžeme např. grilovat, zapékat a používat do polévek.

Jak pěstovat topinambury

Co se týče péče o topinambury, tak nejdůležitější je vybrat vhodné místo, po výsadbě se už o ně příliš starat nemusíme.

  • Na stanoviště topinambury nejsou příliš náročné. Můžeme je pěstovat v polostínu a stačí jim chudší půda. Vysazujeme je do míst, kde nebudou překážet a kde nehrozí, že se budou rozrůstat k sousedům.
  • Rostliny se množí pomocí podzemních hlíz, které trochu připomínají brambory. Vysazujeme je brzy na jaře, obvykle v dubnu, a není třeba se bát chladného počasí. Hlízy jednoduše uložíme do brázd, obdobně jako když vysazujeme brambory. Hlavní očka hlíz by měla směřovat vzhůru. Hlízy dobře zahrneme zeminou.
  • Rostlinám poskytneme oporu. Vysoké a mohutné rostliny během letního růstu vytváří účinné "větrolamy" a zároveň mohou být pěknými živými ploty s krátkodobou trvanlivostí.
  • Topinambury jsou příbuzné se slunečnicemi, proto se jejich květy slunečnicím podobají. Jsou sice menší, ale pěkné, a můžeme je dokonce řezat do váz.
  • Topinambury, které vysadíme na jaře, dorostou ke sklizni na podzim. V té době Je už nejvyšší čas odstranit mohutnou nadzemní část a ponechat pouze 10–15 cm vysoké výhony, abychom rostliny v zimě našli.
  • Sklízíme je pouze podle potřeby, nikdy ne do zásoby (jako třeba brambory). Hlízy totiž brzy vysychají a rychle se snižuje jejich kvalita. Lepší je nechat hlízy v zemi na záhonech a sklízet je k brzké spotřebě.
  • Na záhonech bez problémů přečkají chladné období. Během zimy nevymrzají a pokud není půda zamrzlá, mohou se dokonce průběžně sklízet ke konzumaci. Když na záhon položíme vrstvu slámy, bude sklizeň snadnější.

Další zajímavou rostlinou je medvědí česnek. Pokud vás zajímá, jak ho pěstovat na zahradě, podívejte se do dalšího článku.

 

 

Komentáře

janatka: Pomazánka je zajímavý nápad. :) Doufám, že se povedla.

Mám už vyzkoušené různé polévky, placky, dala jsem i zeleninového salátu, dáváme si jen tak za syrova dnes vyzkouším pomazánku.:-8

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli