Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort je nadýchaný korpus, nařezaný po upečení na pláty, promazaný krémem, šlehačkou nebo sladkými nádivkami. Povrch dortu zdobíme šlehačkou, čokoládou, potahovacími hmotami, jedlými dekoracemi nebo čerstvým ovocem.

Každý ví, co je dort a většina z nás už nějaký ochutnala. Dorty, upečené doma, jsou univerzální v tom, že obsahují kombinace toho, co obdarovaný nebo rodina milují. Každý si tak může poskládat dort podle své chuti. Tradiční dorty toto neumožňují, jejich složení je dané, pokud mají dostát svému jménu.

Z čeho se připravují dorty

Do dortů se dá použít cokoliv:
  1. Těsto na korpus může být světlé piškotové, kakaové, čokoládové, ořechové, kokosové nebo s ovocnou příchutí.
  2. Krém do dortu připravíme máslový, s pudinkem nebo moučnou kaší (vanilkový, kakaový, ovocný, rumový, oříškový), tvarohový, jogurtový nebo kávový.
  3. Lehkou variantou krému je šlehačka, mascarpone, krém ze zakysané smetany nebo odlehčený bílkový krém.
  4. Povrch dortu potahujeme krémem, šlehačkou, marcipánem nebo potahovací hmotou, poléváme ho různými polevami.
  5. Boky posypeme čokoládovými hoblinami, oříšky, kokosem, vytvoříme stékanou polevu nebo krajku z polevy, či potahovací hmoty.
  6. Na ozdobení použijeme ovoce, ořechy, marcipánové dekorace, jedlý papír, strouhanou čokoládu nebo cukrářské zdobení.

Tradiční dorty se připravují podle receptury

Tyto dorty známe všichni a většina kuchařek už některý z nich zkusila připravit:

  1. Sacher dortRed Velvet dort
  2. Pavlova dort a Charlotta dort
  3. Pařížský dort a Harlekýn dort
  4. Schwarzwaldský dort a Florida dort
  5. Dobošův dort a Opera dort
  6. Medovník a Marlenka dort

Tradičních dortů je mnohem více, ale tyto jsou nejznámější. Pokud si myslíte, že o nich něco víte, zkuste si vyplnit kvíz, který vaše znalosti prověří.


 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky