Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek svatého Martina je specifický pro jídla, která jsou v daný den připravována a podávána. Ať už se rozhodnete pro husu, rohlíčky nebo kaldoun, nesáhnete vedle. Jistě si vyberete z našich nejžádanějších receptů.

Stejně jako jiné svátky, i ten svatého Martina se spolu s tradicemi pojí také s mnoha dobrotami. A rozhodně se nejedná pouze o pečenou husu nebo svatomartinské rohlíčky. Přinášíme vám recepty na nejoblíbenější svatomartinské pokrmy z našeho receptáře.

Předkrm v podobě paštiky

Mezi klasické předkrmy, které se servírují nejen v restauracích, patří husí paštiky. Pokud paštiky nemáte příliš v oblibě, věřte, že po ochutnání té husí změníte názor. Její jemná chuť snoubící se s výrazným kořením a brusinkami si vás hned získá.

Tradiční polévka kaldoun

Kaldoun je polévkou úzce spjatou s tímto dnem a celkově se zimním obdobím. Drůbeží drůbky jsou v této době hojně dostupné, a tak není divu, že se využívají k sytým pokrmům, ke kterým kaldoun rozhodně patří. Volba drůbeže je jen na vás.

Svatomartinská pečená husa

Husa je asi nejznámějším pokrmem, na kterém si v tento den pochutnáváme. Ne každý však husímu masu holduje nebo souzní s jeho vyšší cenou, proto si na způsob husy můžete upéct i kuře. Stejně tak si můžete připravit i chutnou kachnu.

Přílohové zelí na mnoho způsobů

K pečené drůbeži se bez debat skvěle hodí zelí. Zvolit můžete zelí čerstvé, ale také kysané, červené či bílé. Existuje nespočet způsobů, jak ho připravit velmi chutně, záleží pouze na vašich preferencích, u nás vítězí sladké červené zelí.

Klasické knedlíky i výjimečné lokše

K drůbežímu masu a zelí se servíruje další příloha. Někdo nedá dopustit na knedlíky (a že je z čeho vybírat), jiní zase milují tradiční přílohy, například v podobě lokšů. Zbylé lokše pak můžete připravit i nasladko, a tak je využijete do posledního kousku.

Milované svatomartinské rohlíčky

Rohlíčky jsou neodmyslitelnou součástí tohoto dne. Dospělí si na nich rádi pochutnají u odpolední kávy, malí mlsouni si na nich (mnohdy tajně) pochutnávají po celý den. A víte, že si můžete mimo jiné upéct i svatomartinské koláčky?

Minutky pro labužníky

Milovníci rychlé přípravy jídla zcela jistě uvítají husí nebo kachní prsíčka, ale také například játra v minutkové úpravě. Příloha je pak už jen na vás, postačí čerstvý chléb, k dokonalosti však tyto pokrmy dovedete lehkým zeleninovým salátem.

Už víte, jak bude vypadat vaše hodování na svatého Martina? Podělte se s námi o vaše zvyklosti v komentářích, budeme se těšit. A pokud vám nestačí malé svatomartinské rohlíčky, zkuste si upéct pořádné martinské podkovy podle videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky