Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční hlavička, velikonoční nádivka či svítek jsou názvy pro tradiční nákyp, který se pyšní na řezu mnoha barvami různých ingrediencí - bílým pečivem, žlutými vejci, zelenými bylinkami a růžovou barvou uzeného masa.

Velikonoční hlavička je slaný nákyp, který se peče ve formě nebo ve vyšším plechu - na rozdíl od nádivky, kterou se plnily masové kapsy nebo kuřecí útroby. Hlavička patří mezi tradiční velikonoční pokrmy a ani v současnosti její obliba nemizí.

Kde se vzala velikonoční hlavička

Nádivka se připravovala na Bílou sobotu a podávala k večeři. K její přípravě se používaly suroviny, které byly právě doma nebo si je rodina sama vypěstovala. Nádivka jako taková symbolizovala stejně jako celé Velikonoce plodnost, nový život a naději na dobrou úrodu. Zelené byliny do hlavičky rostly všude kolem domu, především mladé kopřivy a čerstvý popenec v ní nesměly chybět.

Jak se připravovala hlavička v minulosti

V minulosti se bílé pečivo nepoužívalo, hlavička se připravovala s krupicí, uvařenou v mléce, s vejci, máslem nebo sádlem, mladými kopřivami, bylinkami a s vařeným masem z hlavy telete a telecími droby - odtud její typický název. Podle dostupnosti různých surovin měly hlavičky mnoho různých složení - obsahovaly například černý chléb, sušené houby, česnek, koření a slaninu.

Co patří do velikonoční hlavičky

Základem hlavičky jsou housky nebo rohlíky, pokrájené na kostičky a smíchané s mlékem a žloutky. Maso z telecích hlav je pro většinu domácností nedostupnou surovinou - proto kvůli chuti a barvě dáváme přednost uzenému masu. Oblíbenost kopřiv zůstala, ale můžeme je nahradit listovým špenátem, pažitkou, petrželkou, medvědím česnekem. Nadýchanost nákypu zajistí sníh z bílků.

Těsto na hlavičku navrstvíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do zlatooranžové barvy. Hlavičku podáváme k jakémukoliv velikonočnímu pokrmu a to teplou i studenou.

Pokud vás postup zaujal tak, že byste si ho chtěli vyzkoušet, přinášíme vám podrobný recept na přípravu chutné velikonoční hlavičky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli