Velikonoční hlavička naší babičky je slaný nákyp z pečiva, vajec, bylinek a masa
Velikonoční hlavička, velikonoční nádivka či svítek jsou názvy pro tradiční nákyp, který se pyšní na řezu mnoha barvami různých ingrediencí - bílým pečivem, žlutými vejci, zelenými bylinkami a růžovou barvou uzeného masa.
Velikonoční hlavička je slaný nákyp, který se peče ve formě nebo ve vyšším plechu - na rozdíl od nádivky, kterou se plnily masové kapsy nebo kuřecí útroby. Hlavička patří mezi tradiční velikonoční pokrmy a ani v současnosti její obliba nemizí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde se vzala velikonoční hlavička
Nádivka se připravovala na Bílou sobotu a podávala k večeři. K její přípravě se používaly suroviny, které byly právě doma nebo si je rodina sama vypěstovala. Nádivka jako taková symbolizovala stejně jako celé Velikonoce plodnost, nový život a naději na dobrou úrodu. Zelené byliny do hlavičky rostly všude kolem domu, především mladé kopřivy a čerstvý popenec v ní nesměly chybět.
Jak se připravovala hlavička v minulosti
V minulosti se bílé pečivo nepoužívalo, hlavička se připravovala s krupicí, uvařenou v mléce, s vejci, máslem nebo sádlem, mladými kopřivami, bylinkami a s vařeným masem z hlavy telete a telecími droby - odtud její typický název. Podle dostupnosti různých surovin měly hlavičky mnoho různých složení - obsahovaly například černý chléb, sušené houby, česnek, koření a slaninu.
Co patří do velikonoční hlavičky
Základem hlavičky jsou housky nebo rohlíky, pokrájené na kostičky a smíchané s mlékem a žloutky. Maso z telecích hlav je pro většinu domácností nedostupnou surovinou - proto kvůli chuti a barvě dáváme přednost uzenému masu. Oblíbenost kopřiv zůstala, ale můžeme je nahradit listovým špenátem, pažitkou, petrželkou, medvědím česnekem. Nadýchanost nákypu zajistí sníh z bílků.
Pokud vás postup zaujal tak, že byste si ho chtěli vyzkoušet, přinášíme vám podrobný recept na přípravu chutné velikonoční hlavičky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře