Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňové taštičky z listového těsta: Letní dobrotu s chutí pálenky podle našeho receptu upeče i začátečník
Zdroj: TopRecepty.cz

Období plašení špačků je právě na svém začátku. Na stromech vykukují první červené kuličky a vy už možná přemýšlíte, co dobrého si z třešní připravit, než je neposední ptáčci sezobnou. Vyzkoušejte upéct taštičky s vůní pálenky.

Červenající třešně na stromech jsou symbolem konce školního roku a začátku prázdnin. Lezení po stromech za šťavnatými plody si pamatuje jistě každý. K létu patří neodmyslitelně jako vůně moučníků z nich upečených. Ty od našich babiček byly vždy nejchutnější. Vyzkoušejte si letos pro změnu připravit něco nového, můžete se inspirovat naším výběrem:

Třešňové taštičky jako z obchodu

Recept na třešňové taštičky se určitě zařadí mezi vaše oblíbené recepty. Díky jejich rychlé přípravě jsou ideálním moučníkem na léto, kdy nikdo nechce trávit mnoho času v kuchyni, ale raději si užívat krásného počasí venku. 

  • Na taštičky budete potřebovat: 500 g balení listového těsta, 500 g odpeckovaných třešní, 2 lžíce citronové šťávy, 50 g cukru krupice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce třešňové pálenky nebo bílého rumu, 1 zarovnanou lžíci Solamylu, 1 bílek a cukr krupici na posypání.
  • Do kastrůlku dejte cukr a na mírném ohni umíchejte tmavší karamel. Pak do něj přidejte třešně pokapané citrónovou šťávou, vanilkový extrakt a pálenku.
  • Zpočátku se z karamelu utvoří tvrdá hmota, ale po chvíli se rozpustí a spojí s třešněmi. V tomto okamžiku zalijte Solamylem (rozmíchaným ve 2 lžících studené vody) a dobře promíchejte. Třešně se zahustí. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
  • Listové těsto rozválejte a nakrájejte na obdélníky asi 15x13 cm.
  • Okraje každého plátu potřete bílkem prošlehaným se lžící vody. Ke kratší straně každého plátu dejte 2-3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehněte a okraje přitiskněte.
  • Vzniklé taštičky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je zbylým bílkem a posypejte krupicovým cukrem. Pak do každé taštičky ostrým nožem vytvořte tři šikmé zářezy, aby taštičky lahodily i oku.
  • Pečte dozlatova na 180 °C zhruba 20-25 minut.
  • TIP: Před podáváním nechte taštičky zcela vychladnout.

Víte, jak rychle odpeckovat třešně? Podívejte se do našeho návodu:

Na závěr pro vás máme ještě jeden recept na třešňový moučník. Vyzkoušejte třeba třešňovou bublaninu, s postupem vám pomůže následující video:

 

Další tipy a triky