Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou tři časté chyby při uzení? Důležité je naložení masa i teplota v udírně
Zdroj: Kamran Aydinov "Freepik"

Podzimní sychravé počasí je proslulé především vůní z udíren, která se line po okolí. Uzení je tradiční způsob konzervace masa teplem i kouřem, díky němuž maso získá báječnou chuť i vůni a poživatelné vydrží i několik měsíců.

Uzení je od nepaměti nejčastější způsob konzervování masa i uzenin. Příprava na nakládání masa a uzení je zdlouhavý proces, který má své zásady a ty bychom měli dodržovat. Podstatné je zvolit správnou teplotu pro uzení studeným nebo teplým kouřem.

Tři časté chyby při uzení

Jakých chyb se tedy vyvarovat, aby bylo maso vždy dokonale vyuzené?

  1. Velmi častou chybou je nedostatečně naložené maso v solném nálevu, které vytáhneme příliš brzy k uzení.
  2. Další podstatnou chybou je, že udírna nebyla před vložením masa dostatečně rozehřátá na 70–80 °C, maso nám díky tomu může zčernat. Teplotu pravidelně během uzení kontrolujeme teploměrem, jen tak získáme skvěle vyuzené maso.
  3. Na správnou volbu dřeva k uzení se velmi často zapomíná. Nevhodné dřevo k uzení je z jehličnanů a nepoužíváme ani kusy, které jsou vlhké a špinavé.

Připravte si domácí uzené koleno, které bude mít dokonalou křupavou kůrku. Napište nám do komentáře, jak se vám povedlo. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky