Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třtinový cukr je sladidlo, které se vyrábí z cukrové třtiny - rostliny, dosahující až 6 metrů. Stonky po sklizni postupně znovu dorůstají. Po počátečním zpracování a vaření třtiny vznikne sirup, který posléze krystalizuje.

Cukrů je několik druhů - bílý řepný rafinovaný, hnědý přírodní nerafinovaný a hnědý třtinový. Zdravější alternativou je hnědý cukr, který je zdrojem mnoha hodnotných minerálních látek a nezatěžuje lidský organismus jako bílý cukr.

Kdy se používá třtinový cukr

Cukr má zlatavě hnědou barvu a díky melase jemně karamelovou chuť:

  • Ve sladké kuchyni se používá všude tam, kde bílý cukr - do koláčů, buchet, dortů, sušenek a zmrzlin, do granoly, ovocných knedlíků, kaší a lívanců.
  • Ve slané kuchyni má třtinový cukr využití při přípravě marinovacích omáček, orientální kuchyně a tmavých šťáv pod maso.
  • Karamelová chuť je vyhledávanou příchutí při výrobě alkoholických a nealkoholických nápojů, limonád a sirupů.

V obchodech narazíme spíše na obarvený cukr, který má budit dojem, že pečivo s ním je přírodnější a zdravější. Třtinový cukr je sice zdravější, ale jeho kalorická hodnota je stejně vysoká jako u řepného cukru. Jeho velkou výhodou je výrazně vyšší sladivost a tím menší spotřeba než u bílého cukru.

 

Komentáře (2)

Řepný i třtinový cukr jsou chemicky totožná látka (sacharóza). Oba se čistí (cizím slovem "rafinují"), čistou řepnou a třtinovou sacharózu lze rozeznal jen laboratorním rozborem. I nečištěný, přírodní (hnědý) cukr je z podstaty tvořen z naprosté většiny sacharózou.

berberis: Děkuji za doplnění...

Další tipy a triky