Třtinový cukr: Používá se všude tam, kde bílý cukr, ale má odlišné vlastnosti
Třtinový cukr je sladidlo, které se vyrábí z cukrové třtiny - rostliny, dosahující až 6 metrů. Stonky po sklizni postupně znovu dorůstají. Po počátečním zpracování a vaření třtiny vznikne sirup, který posléze krystalizuje.
Cukrů je několik druhů - bílý řepný rafinovaný, hnědý přírodní nerafinovaný a hnědý třtinový. Zdravější alternativou je hnědý cukr, který je zdrojem mnoha hodnotných minerálních látek a nezatěžuje lidský organismus jako bílý cukr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy se používá třtinový cukr
Cukr má zlatavě hnědou barvu a díky melase jemně karamelovou chuť:
- Ve sladké kuchyni se používá všude tam, kde bílý cukr - do koláčů, buchet, dortů, sušenek a zmrzlin, do granoly, ovocných knedlíků, kaší a lívanců.
- Ve slané kuchyni má třtinový cukr využití při přípravě marinovacích omáček, orientální kuchyně a tmavých šťáv pod maso.
- Karamelová chuť je vyhledávanou příchutí při výrobě alkoholických a nealkoholických nápojů, limonád a sirupů.
V obchodech narazíme spíše na obarvený cukr, který má budit dojem, že pečivo s ním je přírodnější a zdravější. Třtinový cukr je sice zdravější, ale jeho kalorická hodnota je stejně vysoká jako u řepného cukru. Jeho velkou výhodou je výrazně vyšší sladivost a tím menší spotřeba než u bílého cukru.
Komentáře (2)