Tvarohové moučníky: Jaký tvaroh je vhodný pro jejich přípravu a na co si dát pozor
Tvaroh je jedna z nejoblíbenějších surovin pro přípravu buchet, koláčů a šátečků, knedlíků, dezertů, krémů, zmrzliny i dětských pokrmů. Z tvarohu připravíme mnoho druhů pomazánek, dipů nebo náplní do slaných koláčů.
Tvaroh se vyrábí z kravského, kozího nebo ovčího mléka a je úžasnou univerzální potravinou ve sladké i slané kuchyni. Koupíme ho balený v alobalu, v plastové vaničce nebo kelímku, na váhu u stánku nebo od známého zemědělce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tvaroh z papíru nebo alobalu
Tvaroh kostka se hodí pro náplně do koláčů, šátečků a buchet - všude tam, kde musíme tvaroh do těsta zabalit. Hustý tvaroh zředíme celým vejcem nebo kapkou mléka či rumu. Řidší tvaroh zahustíme škrobem nebo pudinkovým práškem a necháme chvilku stát.
Tip: Hustší tvaroh ředíme žloutkem - bílek pomůže náplni při pečení ztuhnout.
Tvaroh z vaničky nebo z kelímku
Tvaroh má měkkou konzistenci a obsahuje více tekutiny. Pokud ho použijeme na náplně do buchet bez zahuštění, bude vytékat. V těstě na moučníky (bábovky) a knedlíky nebo při plnění plochých koláčů jeho řídkost nevadí, spíše naopak.
Tip: Nemáme-li jiný tvaroh než z vaničky, necháme ho prokapat přes plátno.
Doma vyrobený tvaroh
Domácí tvaroh bývá hustý a hrudkovitý. Do těsta na moučníky a bábovky se příliš nehodí. Méně hrudkovitý tvaroh ředíme vejcem, mlékem, kysankou nebo jogurtem, a důkladně vyšleháme. Suchý tvaroh je dobrý do koláčů, na pomazánky a na posypání ovocných knedlíků.
Tip: Pokud si tvaroh vyrábíme doma sami, můžeme si potřebnou hustotu hlídat.
Rady pro práci s tvarohem
Komentáře