Tyčový mixér a jeho využití v kuchyni: Malý pomocník vám ušetří spoustu práce
V dnešních domácnostech nalézáme nespočet moderních vymožeností, o kterých se našim babičkám nikdy ani nesnilo. Ty nám také neskutečně ulehčují práci v kuchyni. Tyčový mixér je jednou z nich.
Pokud ještě tyčový mixér nemáte, určitě zvažte jeho koupi. Pořízení není příliš finančně náročné, je malý a tudíž skladný, na údržbu snadný a čištění mixéru není žádná věda. A co víc, v kuchyni má opravdu mnoho využití.
Mohlo by vás zajímat
Na co se hodí tyčový mixér
Tyčový či ponorný mixér se dá koupit i s několika výměnnými nástavci, zejména šlehací metlou. Základní hlavice má čtyři stočené sekáčky, které jsou zakryté, aby mixovaný pokrm nelétal po celé kuchyni.
- Nejčastěji se ponorný mixér používá na rozmixování polévek. Výhodou je, že polévku nemusíte přelévat do stolního mixéru (a zbytečně tak špinit další nádobu). Tyčový mixér jednoduše ponoříte do polévky a rázem máte připravený lahodný krém.
- Stejně tak se mixér hodí na mixování omáček. Díky jeho výkonnosti připravíte omáčky bez hrudek a žmolků. Využijete ho i při zdravém zahušťování rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami.
- Pokud si na zahrádce pěstujete dýně nebo máte známou, která vás jimi náležitě zásobuje, díky tyčovému mixéru si uděláte dýňové pyré, které využijete nejen ve slané, ale i ve sladké kuchyni.
- Bez tyčového mixéru se neobejdete, pokud máte malé děti a připravujete jim různé zeleninové a masové příkrmy nebo sladké ovocné přesnídávky.
- Nejenom ovocné přesnídávky, ale i různé smoothie, ovocné polévky, omáčky nebo přelivy si hravě uděláte za pomoci tyčového mixéru.
- Ponorný mixér se bude také hodit při přípravě domácí ovocné marmelády, která rozmixováním získá hladší konzistenci.
- Sekáček na tyčovém mixéru vám dokonce může vyrobit domácí máslo ze smetany ke šlehání. Nevěříte? Určitě vyzkoušejte.
- Tyčovým mixérem můžete také rozmixovat těsto na oblíbené palačinky. To totiž musí být řádně promíchané, aby vzniklo hladké těsto, které se netrhá.
- Ponorný mixér využijete, až si budete dělat domácí pomazánku, u které chcete docílit hladké konzistence. Skvěle se proto hodí na různě ochucené hummusy.
- Tyčový mixér naopak není vhodný na přípravu bramborové kaše, jelikož se z uvařených brambor mixováním uvolňuje škrob - kaše by tak získala konzistenci podobnou lepidlu.
Brokolicová, hrášková, rajčatová - to jsou oblíbené zeleninové polévky. Ale vyzkoušeli jste už kedlubnovou? Kromě zeleniny se v polévce ponorným mixérem mixuje i opečená slanina, díky které se budete olizovat až za ušima. Tak vyzkoušejte a dejte nám vědět do komentářů, jak vám chutnala.
Komentáře