Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tip je označený jako užitečný.

Pro přesné receptury se často uvádí určitý číselný typ mouky. To znamená, že stejný typ by měl mít stejné vlastnosti, ať už je mlýn odkudkoliv. U nás máme velmi široký sortiment mouk, naší tradicí je množství druhů pečiva i moučníků. V jiných zemích mají značení mouk často jednodušší.

Typové číslo se určuje podle množství popela, který zůstane po spálení 100 g mouky. Nám jako laikům by mohlo pomoci jednoduché pravidlo, že čím vyšší typové číslo, tím tmavší mouka a naopak, nízké číslo znamená mouku velmi světlou s malým množstvím vlákniny.

Typ mouky podle čísel

Možná se vám bude hodit náš přehled.

Pšeničná mouka

T 400 - výběrová polohrubá

T 450 - hrubá

T 480 - krupice

T 530 - pekařská speciál, odpovídá značení 00 Extra, hladká s vysokým podílem lepku

T 550 - polohrubá světlá

T 650 - hladká polosvětlá (obyčejná)

T 1000 - hladká tmavá chlebová (pšeničná chlebová může mít rozmezí až do T 1150)

T1800 - celozrnná hrubá

Špaldová mouka

T 630 - špaldová

T 700 - špaldová hladká

Žitná mouka

T 500 - výražka (nízkovymletá hladká žitná mouka)

T 960 - žitná chlebová

T 1700 - žitná celozrnná

T 1850 - celozrnná jemně mletá

 

Jako inspiraci nabízíme videorecept na dalamánky, na které potřebujete hned tři druhy mouk, ale výsledek za to stojí. Přejeme příjemné a úspěšné pečení.

0:00/ 0:00LIVE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky