Jaký typ mazance letos upečete? Klasiku, tvarohový nebo proplétaný?
Při pečení domácího mazance se řídíme zkušenostmi a šikovností. Mazanec totiž není jen jednoho typu. Máme pro vás jednoduchý přehled, který vám pomůže v orientaci a poradí vám s výběrem toho pravého mazance pro vaši velikonoční tabuli.
Nejtypičtější je kynutý mazanec ve tvaru bochánku, nastřižený do kříže, potřený vejcem a ozdobený mandlemi. Kynuté těsto připravíme ručně nebo nám pomůže elektrický přístroj jako je robot s hnětačem nebo domácí pekárna. Ulehčí nám námahu. Ale i zde máme několik jiných možností.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké známe typy mazanců
Můžete si vybrat:
- Pro běžnou snídani lze celý mazanec připravit v domácí pekárně, pokud nám nevadí jeho hranatý tvar. Chutnat bude stejně jako klasika.
- Vypracované těsto zformujeme do bochánku a upečeme. Pokud neuděláme chyby, bude krásný i chutný.
- Milovníci hrníčkových receptů mohou upéct mazanec bez vážení.
- Kdo si netroufne na kynuté těsto, upeče bochánek z těsta tvarohového. Kvalitou a chutí je srovnatelný s klasikou a je rychleji hotový. Takový mazanec zvládnou i začátečníci.
- Pro hravé povahy a milovníky výzev zde máme také recepty na proplétaný mazanec i s nafoceným postupem. Z vykynutého těsta vyválíme prameny, které mezi sebou propleteme, až vznikne bochánek. Pokud se podaří, můžeme se těšit na překvapení a obdiv strávníků.
Pro ty, kdo si stále netroufají na klasiku, přinášíme videorecept, který vás přípravou provede krok za krokem.
Tak s chutí do toho, ať se dílo podaří.
Komentáře