Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Zdroj: Toprecepty.cz

Bramborové těsto lze použít na mnoho pokrmů. Od té doby, co brambory u nás zdomácněly, z nich hospodyně dokázaly vymyslet mnoho zajímavých jídel. Stejně tak z bramborového těsta. A z čeho se bramborové těsto vlastně skládá?

Na těsto potřebujeme moučné brambory - varná skupina C. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je částečné zchladnout, oloupeme a prolisujeme ještě teplé, nebo necháme zcela vychladnout a druhý den najemno nastrouháme. Pracujeme na válu.

Mouka je nejlepší většinou hrubá, ale připravujeme i těsta s polohrubou nebo hladkou moukou. Abychom měli jistotu, že bude těsto kompaktní a pokrmy z něj dostatečně pevné, přidáme za část mouky dětskou krupičku nebo hrubou krupici. Mouky dáme poloviční množství než prolisovaných nebo nastrouhaných brambor. Jakou mouku nejlépe použít na konkrétní jídlo z bramborového těsta, popisuje podrobněji náš článek.

Vejce - na 1 kg brambor stačí jedno celé vejce. Vejce nemusí být úplně čerstvá, můžeme použít i vejce nakládaná ve vodním skle nebo ve vápenné vodě.

Sůl se používá obyčejná kamenná.

Jaký je nejlepší poměr surovin

Pro 4 osoby stačí těsto z 1 kg brambor. Držíme se osvědčeného poměru dalších surovin, aby se těsto dobře podařilo:

  1. 1 kg vařených strouhaných nebo prolisovaných brambor
  2. 500 g hrubé mouky nebo 250 g mouky a 250 g dětské krupičky
  3. 1 vejce
  4. ½-1 kávová lžička soli

Jak těsto připravit

Zchladlé brambory nastrouháme na vál, osolíme, do důlku vyklepneme vejce, zasypeme moukou a rychle vytvoříme těsto. Těsto nenecháváme dlouho stát, pracujeme s ním ihned, protože delším stáním řídne. Přidání většího množství mouky způsobí, že těsto bude tuhé.

Jak výrobky vařit

Vhazujeme je do vroucí vody a jakmile voda znovu začne vařit, opatrně je odlepíme ode dna a vaříme mírným varem podle velikosti 5–25 minut. Spolehlivěji knedlíky uvaříme v páře na pařníku vyloženém papírem na pečení. Budeme mít jistotu, že se knedlík nerozpadne do vody.

Výrobky z bramborového těsta můžeme i opékat, smažit nebo péct v tukem vymazaném pekáči.

Bramborové těsto lze dobře ochutit např. kořením, bylinkami, uzeninou, slaninou a sýry.

Co vše můžeme z bramborového těsta vyrobit, popisuje nás další článek.

Komentáře

blanca.xy: Opraveno, děkuji.

Varný typ A nejsou moučné brambory, ale salátové.

vanilka70: Děkuji za upozornění, opraveno. :-K

Líbí se my jak se máme držet osvědčenému poměru a povedou se no nevím no:-!:-O hned v ůvodu je na 1 kg brambor stačí jedno vejce a déle v receptu jsou už vejce 2-3 ks to je zrovna u br těsta podstatný rozdíl ničím nepokazíte ani když nebude žádné i tak je uvaříte zbytek surovin je ok a když už vejce jedno stačí bohatě jen ho zpracujte rychleji protože dlouhým zpracováním těsto řídne.Prosím pro začátečníky ať to admin poopraví děkuji předem za všechny :-K:-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky