Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Bramborové těsto lze použít na mnoho pokrmů. Od té doby, co brambory u nás zdomácněly, z nich hospodyně dokázaly vymyslet mnoho zajímavých jídel. Stejně tak z bramborového těsta. A z čeho se bramborové těsto vlastně skládá?
Na těsto potřebujeme moučné brambory - varná skupina C. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je částečné zchladnout, oloupeme a prolisujeme ještě teplé, nebo necháme zcela vychladnout a druhý den najemno nastrouháme. Pracujeme na válu.
Mouka je nejlepší většinou hrubá, ale připravujeme i těsta s polohrubou nebo hladkou moukou. Abychom měli jistotu, že bude těsto kompaktní a pokrmy z něj dostatečně pevné, přidáme za část mouky dětskou krupičku nebo hrubou krupici. Mouky dáme poloviční množství než prolisovaných nebo nastrouhaných brambor. Jakou mouku nejlépe použít na konkrétní jídlo z bramborového těsta, popisuje podrobněji náš článek.
Vejce - na 1 kg brambor stačí jedno celé vejce. Vejce nemusí být úplně čerstvá, můžeme použít i vejce nakládaná ve vodním skle nebo ve vápenné vodě.
Sůl se používá obyčejná kamenná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký je nejlepší poměr surovin
Pro 4 osoby stačí těsto z 1 kg brambor. Držíme se osvědčeného poměru dalších surovin, aby se těsto dobře podařilo:
- 1 kg vařených strouhaných nebo prolisovaných brambor
- 500 g hrubé mouky nebo 250 g mouky a 250 g dětské krupičky
- 1 vejce
- ½-1 kávová lžička soli
Jak těsto připravit
Zchladlé brambory nastrouháme na vál, osolíme, do důlku vyklepneme vejce, zasypeme moukou a rychle vytvoříme těsto. Těsto nenecháváme dlouho stát, pracujeme s ním ihned, protože delším stáním řídne. Přidání většího množství mouky způsobí, že těsto bude tuhé.
Jak výrobky vařit
Vhazujeme je do vroucí vody a jakmile voda znovu začne vařit, opatrně je odlepíme ode dna a vaříme mírným varem podle velikosti 5–25 minut. Spolehlivěji knedlíky uvaříme v páře na pařníku vyloženém papírem na pečení. Budeme mít jistotu, že se knedlík nerozpadne do vody.
Výrobky z bramborového těsta můžeme i opékat, smažit nebo péct v tukem vymazaném pekáči.
Bramborové těsto lze dobře ochutit např. kořením, bylinkami, uzeninou, slaninou a sýry.
Co vše můžeme z bramborového těsta vyrobit, popisuje nás další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Komentáře
5. 1. 2024 11:06
4. 1. 2024 06:22
29. 11. 2023 09:32
27. 11. 2023 19:13