Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Únor je další chladný měsíc, proto i naše pokrmy a nápoje nás mají nejen zasytit, ale také zahřát. Na řadu přichází vydatné polévky a tradiční pokrmy, které známe od našich babiček. Pro únor je typický nejen Valentýn, ale také zabijačky a masopustní hodování.

V únoru se dny prodlužují a počasí je proměnlivé. Slunečné dny se střídají s těmi pošmournými. Stále více se těšíme na jaro, na oteplení. Někteří z nás jsou ještě plni novoročního elánu a touhy vylepšit svou životosprávu. V zimě máme méně pohybu a vydatnější strava často neúprosně ukazuje vyšší váhu, než si přejeme. Navzdory dobrým předsevzetím ke konci února patří masopustní oslavy, které se v některých oblastech intenzivně slaví a vydatné dobroty k nim nerozlučně patří. 

Valentýn je svátkem našich nejmilejších

14. února se slaví svátek Valentýna, na který určitě nikdo nezapomene - reklamy v obchodech se o to postarají. Můžeme využít příležitost připravit našim nejbližším něco, co je potěší, a může to být něco dobrého. Oblíbeným motivem je srdce, typickou barvou je červená. Ať už srdce, tak i barvu využijeme při přípravě dobrot pro muže a ženy.

K masopustu patří dobré jídlo

Masopustní období vrcholí bujarými oslavami, které probíhají především na vesnicích, kde se tyto tradiční svátky stále dodržují. V tomto období bývají na venkově zabijačky, které s sebou přináší dostatek masa a také tuku, což se odráží v masopustních specialitách. Jídlo oplývá tukem, a to platí nejen pro různá jídla z masa, ale také pro sladké moučníky.

Zabijačkové pochoutky našeho venkova

Období zabijaček znamená pro mnohé z nás více práce kolem zpracování masa, ale také možnost vytvořit si vlastní "domácí" zásoby. K těm nejoblíbenějším zabijačkovým pochoutkám patří jitrnice a jelítka, tlačenka, huspenina, zabijačková polévka a vydatný guláš. Domácí voňavé uzené a správně ochucené klobásky jsou žádanou lahůdkou. Výslužky ze zabijaček obdarované rozhodně potěší, tedy pokud se nejedná o vegetariány.

Koblihy musí při smažení plavat

Dostatek tuku je zásadní také při smažení masopustních moučníků - jedná se o boží milosti a také o výtečné koblihy. Milosti se připravují z křehkého těsta, které se po rozválení nakrájí a upraví do různých tvarů. Po usmažení se kousky obalují v cukru. Základem koblih je krásně nadýchané kynuté těsto, při smažení potřebují dostatek prostoru a také tuku. Po usmažení se obalují v cukru.

Kysané zelí na našem stole

Kysané zelí představovalo dříve význačný zimní přísun vitamínů, a to platí i dnes. Nejlepší je domácí, které výborně chutná nejen syrové, ale i tepelně upravené. Možností, jak zelí zapracovat do jídelníčku, je celá řada. Kdo by si rád nepochutnal na pečínce s knedlíkem a se zelím, ale zelí se může přidávat i do různých placek a podávat s dalšími tradičními jídly.

Bojujeme proti chřipkám a virózám

Zima již trvá dlouho a čerstvé vitamíny ze zahrady jsou pro nás vzácné, proto i nyní se zaměříme na dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Spotřebujeme loňské zásoby a podle potřeby si dokoupíme čerstvé produkty v dobře zásobených obchodech. Bylo by škoda nevyužít mraženou, zavařenou a sušenou zeleninu, kterou jsme v loňském roce pracně uložili. Také ovoce, především domácí jablka, výborně obohatí náš jídelníček.

Vaříme podle našich babiček

V zimě obvykle trávíme více času vařením než v letním období, kdy je nám nejlépe v přírodě. V zimě je čas vyzkoušet leccos nového a připomenout si zajímavé recepty našich babiček, třeba nepřekonatelné bramborové pekáče. Babičky uměly báječná jídla z brambor, skvělé koláče a knedlíky, dobroty s mákem, ale také omáčky. Vařily chutně a zároveň hospodárně.

Elektrické přístroje jsou žádanou pomocí

Na rozdíl od našich babiček, které obvykle musely vystačit jen se základním vybavením kuchyně, máme dnes různé skvělé elektrické pomocníky - ty je potřeba co nejvíce používat, aby přístroje jen nepřekážely a raději odváděly potřebnou práci. Mezi nejoblíbenější pomocníky patří palačinkovače, na kterých snadno a rychle upečeme krásné palačinky, dále remosky, které upečou výborný oběd, a také horkovzdušné fritézy, atraktivní hit poslední doby.

Tofu a další jídla pro alternativní stravování

V našich obchodech se stále rozšiřuje nabídka pro ty, kdo se stravují některým alternativním způsobem. Nemusí se jednat pouze o vegetariány nebo vegany, ale také o ty, kteří potřebují stravování upravit ze zdravotních důvodů. Jedná se např. o bezlepkovou stravu. Rozšiřující se sortiment svědčí o velkém zájmu o tyto produkty, např. oblíbené tofu se dá dnes koupit v mnoha variantách. Při nákupech se stejně jako ve všech případech vyplatí využít akční ceny.

Přejeme dobrou chuť a pěkný únor.  

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky