Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Uzeniny jsou v české kuchyni velmi oblíbené díky jejich výrazné vůni, chuti, i snadnému a rychlému použití. Uzenina může tvořit základ pokrmu nebo jej „pouze“ doplňovat jako chuťová složka.
Využijeme je ve všech kategoriích teplé kuchyně, jsou skvělé v polévkách, teplých předkrmech, hlavních jídlech i v přílohách. Mezi uzeniny patří kromě šunky také párky, klobásy a salámy, měkké i trvanlivé. Každá uzenina je něčím specifická a má i různé možnosti použití.
Mohlo by vás zajímat
Kvalita uzenin je klíčová
Domácí uzenina je top
Někteří z amatérských kuchařů si uzeniny vyrábějí sami. Výhodou je ohlídání kvality vstupních surovin a správného postupu. K tomu jsou potřeba zkušenosti nebo aspoň spolehlivý návod. Pochlubit se vlastnoručně vyrobenou šunkou, klobásami apod. totiž nemůže každý.
Polévky s uzeninami
Uzeniny v polévkách fungují jako důležitá chuťová součást. V polévkách se uplatní slanina, klobásy, měkké salámy (šunka) i párky. Polévky s uzeninou jsou často pikantní, husté a s chlebem nebo pečivem mohou tvořit plnohodnotný pokrm třeba k večeři. Patří sem různé zelné, luštěninové nebo zeleninové polévky.
Malá jídla s uzeninou
Ohřátá nebo opečená uzenina je častou součástí snídaní, svačin nebo večeří. Doplníme je různými studenými omáčkami, hořčicí, zeleninou a pečivem, abychom jedli pestřeji. Kromě toho můžeme připravit sázená vejce s uzeninou, nebo uzeninu využít v toustech, slaných koláčích, na pizze nebo jako součást pohoštění.
Hlavní jídla s uzeninou
Oblíbené jsou různé druhy uzeninových gulášů. K uzeninám se výborně hodí omáčky, těstoviny, brambory nebo zelenina. Uzenina v nich tvoří zásadní chuťovou složku. Často můžeme při jejich přípravě využít bramborové těsto. Nejrůznější knedlíky, placičky, záviny z bramborového těsta s uzeninou vaříme, pečeme, smažíme nebo opékáme.
Jak připravit buřty na pivě
Jedním z velmi oblíbených uzeninových pokrmů jsou buřty (špekáčky, uzenky) na pivě. Nakrojené špekáčky v zapékací nádobě potřeme ostrou omáčkou nebo kečupem, proložíme hrubě nakrájenou cibulí, můžeme využít i sezonní zeleninu (papriky, rajčata) a zalijeme do poloviny černým pivem. Během pečení vznikne zahoustlá voňavá omáčka. K buřtům na pivě chutná chléb nebo pečivo.
Komentáře