V čem smažit vdolky nebo koblihy. Začátečníkům poradíme
Smažené moučníky jsou nejoblíbenější v období masopustu, ale nejen tehdy. Začátečníci někdy tápou, v jakém nádobí smažit a jaký tuk je na to nejvhodnější. Inspiraci najdeme u našich babiček.
Vdolky, koblihy a boží milosti bývaly moučníky pro sváteční příležitosti. Obzvlášť po zabijačce byla domácnost hojně zásobena sádlem, zadělat těsto a usmažit dobrotu nebyla pro hospodyně obtížná činnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V čem smažit vdolky (koblihy)
Nabízíme několik základních pravidel.
- Ideální je vyšší silnostěnný kastrol nebo pánev, nejlépe se sendvičovým dnem, protože dokáže udržet stabilní teplotu.
- Jako tuk naše babičky používaly sádlo, my máme na výběr olej, ztužený tuk na smažení i sádlo, nebo jejich kombinaci.
- Pokud máte jen olej, rozhodně nedávejte panenský, který je zcela nevhodný.
- Často olej měňte, aby se nepřepaloval.
- Pamatujte také, že se smaží ve vysoké vrstvě tuku, aby koblihy, vdolky i boží milosti plavaly.
- Po usmažení nechte tuk odsát na papírové utěrce.
Pro začátečníky jsou asi nejjednodušší boží milosti z křehkého těsta, které i nezkušené hospodyňky zvládnou. Snadné pro ně budou ještě více, pokud se budou řídit naším názorným videoreceptem.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře