Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování
Václavky poznáme snadno. Nerostou ojediněle, ale naopak vytváří velké shluky a skupiny, které rozhodně nepřehlédneme. Jsou to houby, na jejichž hledání ani nepotřebujeme brýle, ale hodit se bude pořádný košík nebo rovnou dva. Když opět přijde období václavek, rozhodně neváhejte a zajděte si pro ně do lesa.
Pro sběr václavek je třeba vystihnout ten správný čas, protože pokud ho promeškáme, celé kolonie těchto hub velmi rychle ztrácí na kvalitě. Patříte-li mezi nadšené houbaře, tak navíc víte, že václavky signalizují blížící se konec sezóny a jakmile se počasí zhorší, sebevětší úroda václavek přijde vniveč.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bohatá úroda václavek patří k podzimu
Kloboučky václavek mají typickou červenohnědou barvu, barevné a vzhledové odlišnosti se odvíjí podle konkrétního druhu. Na povrchu jsou václavky pokryté drobnými a nápadnými šupinkami. Najdeme je v okolí stromů, často i těch odumírajících, nebo na pařezech. Patří totiž mezi dřevokazné houby.
Využití václavek při kuchyňském zpracování
Když objevíme jejich "naleziště", většinou během chvilky zaplníme košíky a doma nás čeká hodně práce s jejich zpracováním.
- Vybíráme pouze kvalitní a mladé houby, které nesmí vykazovat stopy plísní.
- To zásadní je, že václavky potřebují důkladně a dostatečně uvařit.
- Pak si na nich pochutnáme ve vydatných polévkách nebo guláších.
- Dá se s nimi různě experimentovat, zapékat je, plnit sýrem a smažit. Můžete se inspirovat recepty našich čtenářů.
Václavky v sladkokyselém nálevu
Typickým produktem z václavek jsou různé sterilované pochoutky, které v zimě oceníme podobně jako zavařené okurky. Výborně se hodí např. k zapečeným těstovinám.
- Zavařujeme buď různé směsi (čalamády se zeleninou), ve kterých václavky tvoří jen menší podíl celkového obsahu, nebo naopak samotné václavky, které dalšími surovinami doplníme pouze pro lepší chuť.
- Houby použijeme kvalitní a dobře očištěné. Nejlepší jsou mladé houby, které nejprve omyjeme, osušíme, rozkrojíme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě s kořením (bobkový list, nové koření).
- Potom je slijeme, propláchneme tekoucí vodou a rovnáme do sklenic s dalšími surovinami - s kořením, případně se zvolenou zeleninou.
- Zelenina k houbám: Doporučujeme přidat především proužky papriky, kolečka cibule, kostičky mrkve a celeru, růžičky květáku, případně kousky křenu nebo česneku. Tvrdší druhy zeleniny před vložením do sklenic krátce povaříme a hned ochladíme.
- Vhodné koření: K ochucení můžeme do každé sklenice (0,7 l) vložit 3 kuličky pepře, jeden hřebíček, bobkový list, 2 kuličky nového koření, hořčičné semínko - podobně jako když zavařujeme okurky.
- Obsah sklenice zalijeme sladkokyselým nálevem. Na jeden díl octa použijeme dva až tři díly vody. Nálev podle receptu osladíme a osolíme. Při zalévání hub nálevem používáme nálevku, která zabrání pokapání okrajů sklenice.
- Tip: Václavky lze zavařit pro efekt ponechané v trsech a hezky ve sklenicích upravené, předvaření po dobu 15 minut je nutné i v tomto případě.
- Uzavřené sklenice s václavkami sterilujeme po dobu 20–30 minut při teplotě 90 °C (podle zvoleného receptu).
Jak máte nejraději václavky vy? Budeme rádi za vaše tipy a rady do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
Když začnou růst václavky, tak na ně vyrazíme rovnou s pořádným košíkem. Jenže co si pak počít s velkým úlovkem?
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Komentáře