Vaječná sedlina, tortilla nebo frittata? Báječný pokrm z vajec a toho, co máme doma
Česká vaječná sedlina, selská omeleta, italská frittata nebo španělská tortilla? Tyto pokrmy mají společný postup při přípravě a všechny jsou syté a chutné už jen tím, že se do nich dá přidat vše, co máme rádi.
Vaječná sedlina má mnoho krajových názvů. Někdo ji zná ve spojení se svítkem, vložky do polévky, někdo jiný zase jako omeletu s masem či zeleninou. Naše babičky pekly vaječnou sedlinu s tím, co bylo (nebo zbylo) doma a podávaly ji s přílohou jako hlavní jídlo.
Jak připravit vaječnou sedlinu
Pečeme ji na pánvi pod pokličkou nebo ve formě či na plechu v troubě:
- Základem sedliny jsou dokonale vyšlehaná vejce s mlékem a špetkou soli. Formu vymažeme máslem. Sedlina bude vyšší než klasická omeleta.
- Do směsi přidáme cokoliv, co máme doma - uzené maso, šunku, sýr, pokrájenou zeleninu, hrášek, vařené brambory, kysané zelí, klobásky.
- Vše nalijeme do formy a dáme péct do trouby nebo na pánev pod pokličku. Kontrolujeme špejlí, jestli se sedlina propekla.
- Sedlinu můžeme před koncem pečení posypat strouhaným sýrem a po vyndání z trouby ji ozdobit zelenými bylinkami.
- Pokrm krájíme na porce, které podáváme s vařenými bramborami či bramborovou kaší, okurkou nebo zeleninovým salátem.
Pokud vás náš recept zaujal, ale velkou porci sedliny byste nesnědli, připravte si podle našeho videa vaječnou omeletu:
Komentáře