Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokrmy lidové kuchyně využívají místní suroviny. Na Valašsku se říkávalo: "Zemáky a zelé, živobytí celé". Bylo jasné, že z brambor a kysaného zelí dokázali naši předci vymyslet plno dobrot, které je udržely v kondici až do jara. Jednou z dobrot byla kyselica, polévka z brambor, kysaného zelí a klobásy.

Uvařit dobrou kyselicu vyžaduje kvalitní suroviny, hlavně dobré zelí a klobásu. Kysaného zelí býval v každé chalupě celý soudek nebo škopek. Kyselica je polévka typická hlavně pro zimní a předjarní období. 

Jak uvařit kyselicu

Na rozdíl od slovenské kapustnice je kyselica světlá, neobsahuje totiž papriku. Postup je jednoduchý.

  • V hrnci vařte oloupané a na kostky nakrájené brambory se solí a kmínem.
  • V jiném hrnci vařte překrájené kysané zelí i s nálevem a hrnkem (nebo více) vody, můžete je okořenit bobkovým listem a celým pepřem. Vařit brambory i zelí v jednom hrnci nedoporučujeme, protože by brambory v kyselém prostředí nezměkly.
  • Přidejte kolečka klobásy, můžete je osmahnout na trošce oleje. Pro bezmasou verzi není klobása nutná, klidně ji vynechte nebo nahraďte uzeným tofu.
  • V hrnku rozmíchejte mouku s mlékem a polévku zahustěte. Mouku v polévce důkladně provařte asi 20 minut.
  • Pak do polévky přidejte uvařené brambory.
  • Na talíři každou porci ozdobte kysanou smetanou.
  • Polévku podobnou kyselici můžete v létě vyzkoušet třeba z cukety nebo kedlubny. Je také velmi chutná.

Pro méně odvážné začátečníky nabízíme videorecept, podle kterého mohou uvařit kyselicu krok za krokem.

 

Komentáře

Další tipy a triky