Znáte valašskou kyselicu? Pojďte si ji uvařit s námi
Pokrmy lidové kuchyně využívají místní suroviny. Na Valašsku se říkávalo: "Zemáky a zelé, živobytí celé". Bylo jasné, že z brambor a kysaného zelí dokázali naši předci vymyslet plno dobrot, které je udržely v kondici až do jara. Jednou z dobrot byla kyselica, polévka z brambor, kysaného zelí a klobásy.
Uvařit dobrou kyselicu vyžaduje kvalitní suroviny, hlavně dobré zelí a klobásu. Kysaného zelí býval v každé chalupě celý soudek nebo škopek. Kyselica je polévka typická hlavně pro zimní a předjarní období.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit kyselicu
Na rozdíl od slovenské kapustnice je kyselica světlá, neobsahuje totiž papriku. Postup je jednoduchý.
- V hrnci vařte oloupané a na kostky nakrájené brambory se solí a kmínem.
- V jiném hrnci vařte překrájené kysané zelí i s nálevem a hrnkem (nebo více) vody, můžete je okořenit bobkovým listem a celým pepřem. Vařit brambory i zelí v jednom hrnci nedoporučujeme, protože by brambory v kyselém prostředí nezměkly.
- Přidejte kolečka klobásy, můžete je osmahnout na trošce oleje. Pro bezmasou verzi není klobása nutná, klidně ji vynechte nebo nahraďte uzeným tofu.
- V hrnku rozmíchejte mouku s mlékem a polévku zahustěte. Mouku v polévce důkladně provařte asi 20 minut.
- Pak do polévky přidejte uvařené brambory.
- Na talíři každou porci ozdobte kysanou smetanou.
- Polévku podobnou kyselici můžete v létě vyzkoušet třeba z cukety nebo kedlubny. Je také velmi chutná.
Pro méně odvážné začátečníky nabízíme videorecept, podle kterého mohou uvařit kyselicu krok za krokem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře