Jak na nejkřehčí a nejchutnější vanilkové rohlíčky, aby se staly vaší chloubou
Vanilkové rohlíčky jsou velmi oblíbeným druhem cukroví. Správně upečený rohlíček je křehký, voňavý a tak akorát sladký. S našimi radami ty vaše budou dokonalé.
Jak na těsto
Nejlepší rohlíčky jsou tvořené postupem na křehké těsto. Prosátá mouka i cukr, studené máslo, strouhané nebo mleté oříšky. Nic víc není potřeba. Podle rodinných zvyklostí se mohou použít mandle, lískové oříšky i vlašské ořechy. Lískové oříšky můžetm předem opražit, budou výraznější. Jako změnu chuti lze místo ořechů dát i mák nebo kokos. Do levných těst můžeme místo oříšků opražit a umlít ovesné vločky.
Do prosáté mouky s cukrem nasekáme nebo nakrájíme máslo (přimlouvám se za máslo nebo aspoň půl na půl s dobrým tukem na pečení, chuť je neporovnatelná), přidáme oříšky a lehce a rychle zpracujeme (nejlepší je využít hnětací háky některého přístroje), aby se těsto teplem rukou nespařilo. Zabalíme a necháme aspoň přes noc zrát v chladničce.
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří mezi jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Voní po oříšcích a vanilce, moučkový cukr, ve kterém jsou obalené, připomíná nadýchaný sníh. Recept má každá rodina svůj… Podívejte se na všechny vanilkové rohlíčky.
Jak tvarujeme rohlíčky
Pak po částech rukama vyválíme „hada“ silného asi jako malíček, nakrájíme na kousky a vytvarujeme drobnější rohlíčky. Můžeme také kousky těsta vtlačovat do formičky na rohlíček a vyklepnout. Existují i plechy nebo silikonové formičky, kde máme po upečení větší počet stejných rohlíčků „jedním vrzem“. Nejlepší a původní způsob ale zůstává tvořit rohlíčky ručně. Mírné nedokonalosti se srovnají při pečení a následném obalení.
Jak rohlíčky pečeme
Pokládáme je na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení, pečeme v troubě předehřáté na 170-180 °C a hlídáme, než rohlíčkům zrůžoví špičky. Pak ihned vyjmeme z trouby a ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru. Neporovnatelně chutnější je pravá vanilka. Vanilkový cukr si můžeme vyrobit podle tohoto tipu. Obalujeme opatrně, rohlíčky jsou hodně křehké, ale po vychladnutí zpevní.
Ostatní tipy
Rohlíčky pro alergiky mohou být bez ořechů, bez cukru i bezlepkové.
Většinu těst na rohlíčky můžeme i rozválet a vykrajovat. Těsta na rohlíčky můžeme tvarovat i strojkem na cukroví – nástavcem na masový mlýnek.
Teď už jistě budou vaše vanilkové rohlíčky dokonalé.
Komentáře