Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahraniční kuchyně je skvělým místem, kde se inspirovat, pokud letos chcete připravit pár kousků nového cukroví. Přinášíme vám proto několik tipů na zahraniční sladkosti, o které můžete letos rozšířit váš repertoár cukroví.

Cukroví by mělo být maximálně na dvě sousta, a to především z toho důvodu, abychom z tácku mohli ochutnat co nejvíce druhů. Děláte ale pořád dokola ty stejné druhy, a chcete letos nějakou změnu? Tak pokračujte ve čtení tohoto článku.

Inspirace na cukroví ze zahraničí

Některé z vybraných cukrovinek se tradičně v daných zemích o Vánocích připravují, některé ne. Nic vám ale nebrání v tom, si je ve vánočním čase připravit.

  • Americké crinkles: Pokud alespoň trochu sledujete sociální sítě, tyto malé popraskané sušenky jste jistě zaregistrovali. Před pečením se kuličky těsta obalují v moučkovém cukru, díky kterému sušenky během pečení získají svůj ikonický popraskaný vzhled.
  • Anglické mince pies: Malé koláčky vám mohou na první pohled připomínat naše linecké cukroví. Také se připravují ze světlého křehkého těsta, z kterého vykukuje červená barva, avšak v případě mince pies to není marmeláda, ale směs sušeného ovoce s alkoholem.
  • Francouzské madlenky: Malé měkké mušličky s citrónovou příchutí se ve Francii nejčastěji podávají se šálkem čaje nebo kávy pro návštěvu. Vzhledem vypadají jako naše pracny, takže pokud doma máte formu na pracny, můžete madlenky upéct v ní.
  • Italské biscotti: Biscotti, neboli sušenky, jsou velmi oblíbeným italských sladkým pečivem, takže je koupíte i ve větších supermarketech u nás. Tyto křupavé plátky s mandlemi si však můžete upéct doma ze snadno dostupných surovin.
  • Německé štóly: Tak jako u nás tradiční vánočka, v Německu malého Ježíška zavinutého v plenách symbolizuje vánoční štóla. Inspirovat se jí můžete i při pečení cukroví, a snadno tak připravit její mini verzi z nekynutého těsta.
  • Polské krówki: Krówki jsou malé karamelky z cukru, másla a mléka, které milují nejen Poláci, ale i my. Zvenku jsou tvrdé a křupnou, uvnitř ale mají měkkou strukturu. V obchodech se dají koupit v několika příchutích, doma si je připravíte za pár minut.
  • Turecký med: Ačkoliv byste to možná nečekali, tento nesmírně slaďoučký pokrm se tradičně jí o vánočních svátcích v Itálii. U nás se nejčastěji kupuje ve stáncích na různých poutích, doma si ho ale připravíte snadno, a to pouze ze čtyř surovin.
Zdatní cukráři a cukrářky, nebo ti, co se nebojí výzev, si mohou jako vánoční cukroví připravit francouzské makronky. Sváteční náladu jim vdechnete, pokud na ně potravinářskými barvami namalujete vánoční motivy.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky