Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Vánočního kubu obvykle vaříme z ječných krup nebo krupek. Je to levné, zdravé a chutné jídlo, ale někdo mívá problém s horší stravitelností krup a nechce trávit svátky s nafouklým břichem. Dobrou alternativou může být použití jiných obilovin místo krup.
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně bezlepkové, což je cenné pro ty, kdo se lepku vyhýbají.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Jak uvařit kubu
Postup přípravy je velmi jednoduchý.
- Na kubu pro 4 osoby namočíme 50 g sušených hub (sušené houby mají výraznější aroma a chuť než čerstvé nebo mražené).
- Po namočení je osolíme, přidáme kmín a uvaříme doměkka.
- Pak je překrájíme nadrobno, ale vývar ponecháme.
- Na tuku usmažíme 1 drobně nakrájenou cibuli dorůžova.
- Smícháme uvařené obiloviny, houby a cibulku, ochutíme 2-3 stroužky česneku rozetřeného se solí, rozemnutou majoránkou, zvláčníme vývarem z hub a zapečeme v troubě při 200 °C asi 15-20 minut. Kuba musí zůstat šťavnatý, nemá být vysušený.
- Podáváme se salátem z červené řepy či kysaného zelí, nebo s celerovým salátem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké obiloviny místo krup
- Rýže je přirozeně bezlepková a asi bývá nejčastější náhradou za kroupy. Jak uvařit rýži, popisuje náš článek. Výživnější je rýže neloupaná, jen trvá déle, než se uvaří.
- Bulgur je asi kroupám nejpodobnější. Je to drcená pšenice, takže tvoří zrníčka. Uvařený je rychle, vaříme jej jako rýži. Propláchnutý vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut.
- Pohanku koupíme i jako kroupu. Je velmi zdravá a bezlepková. Pohanku nevaříme, ale po uvedení k varu ji vypneme a pod poklicí ji zabalenou v utěrce nebo pod dekou necháme asi půl hodiny změknout. Varem bychom v ní zničili cenný rutin.
- Jáhly jsou další bezlepkovou potravinou. Jáhly musíme dvakrát propláchnout vroucí vodou a pak vaříme v osolené vodě s kapkou oleje asi 15 minut doměkka.
- Quinoa je další z obilovin, které bychom měli znát a používat. Její přípravu podrobně popsal náš článek. Propláchnutou studenou vodou ji vaříme asi 15 minut.
- Kuskus je sice těstovina, ale jeho kulatý tvar podobný jáhlám může obilku napodobit. Jeho výhodou je velmi rychlá a jednoduchá příprava. Kuskus promícháme s trochou oleje, zalijeme vroucím vývarem z hub a necháme nabobtnat. Ochutíme jako klasického kubu, ale nezapékáme.
- Z méně běžných obilovin můžeme použít třeba slzovku nebo čirok.
Je jen na vás, které obilovině dáte přednost, a uvaříte z ní tradiční pokrm. Názorné video ukazuje jednoduchou přípravu vánočního kuby z krup
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit quinou? Královna superpotravin se v kuchyni neztratí. Jak s ní vařit a do jakých pokrmů ji použít
Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Jak připravit kuskus snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem
Komentáře