Z krásně barevného ovoce můžeme o svátcích připravit výborný ovocný salát. Je velmi variabilní, chutný a plný vitamínů
Ovocný salát je ideálním dezertem na odlehčení vánočního jídelníčku. Navíc je praktický - výhodně a chutně v něm zpracujeme nejen ovoce, které jsme na svátky nakoupili, ale i jablka a hrušky z vlastních zásob.
Do ovocného salátu upotřebíme kromě jablek, banánů a pomerančů i exotičtější druhy, které jsme si o Vánocích na ochutnání koupili. Ovocný salát je příjemným a barevným zpestřením (nejen) svátečního jídelníčku. Navíc je plný vitamínů a důležitých živin pro naše zdraví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vánoční ovocný salát
Použité ovoce sice může být druhé jakosti, ale každopádně bez plísně nebo hniloby. Upotřebíme tak i méně atraktivní ovoce, které ale příjemně zvětší objem připravovaného salátu. Ovocné saláty mají desítky variací podle zvolené kombinace druhů ovoce.
- Oloupané pomeranče, mandarinky, banány a jiné ovoce, ze kterého odstraňujeme slupku, nakrájíme na kousky. Tip: Pomeranče můžeme omýt, rozpůlit, vydlabat, a po zpracování dužniny do salátu získáme hezké mističky na jeho naservírování.
- Omyté ostatní ovoce jako jablka, hrušky apod. nakrájíme na kostičky i se slupkou. Kuličky vína rozpůlíme a je-li třeba, vyjmeme větší semínka.
- Vše zakapeme citronovou šťávou, aby choulostivější ovoce neztmavlo.
- Do směsi můžeme přidat spařené rozinky, brusinky nebo kustovnici čínskou.
- Doporučujeme přidat oloupané nasekané mandle nebo přesekané vlašské ořechy. I opražené lískové oříšky, vymnuté ze slupek a překrájené nebo podrcené, chutnají v salátu skvěle. Křupavý element je příjemný. Chutné jsou v salátu i kokosové plátky.
- Zálivku může tvořit bílý jogurt nebo zakysaná smetana, ale můžeme doporučit i jahodový, broskvový, ananasový nebo podobný kompot i s nálevem, který ovoce spojí a dosladí, takže cukr už není potřeba přidávat. Velké kusy ovoce z kompotu překrájíme na menší.
- Zakápneme olejem, výborný je dýňový nebo ořechový, z důvodu lepšího vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
- Velcí mlsouni mohou salát ozdobit čokoládovou polevou nebo (pokud není určen dětem) pokapat libovolným likérem. Milovníci výrazných chutí mohou salát dochutit balzamikem.
- Salát podáváme vychlazený, můžeme jej ozdobit rýmovníkovými lístky, mátou nebo jinou bylinkou.
- Podáváme jej k drůbežímu masu, nebo jen tak - jako zdravou svačinku.
Podle našeho videa můžete zkusit připravit ovocný salát s vaječným koňakem:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Čaj z rýmovníku nám nabízí rychlou pomoc při rýmě a nachlazení. Pěstování této bylinky je nenáročné a za oknem ji máme stále po ruce
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
7 letních ovocných salátů pro inspiraci. K oslazení stačí plátky banánu nebo sladké hrušky
Komentáře