Vánoční poleno: Poradíme, jak připravit tradiční francouzský dezert
Vánoční poleno, Bûche de Noël, je francouzský moučník, který vznikl už v dávných dobách, kdy se o Vánocích pálilo poleno, které symbolizovalo teplo a oheň. S příchodem moderního topení se začaly připravovat sladké rolády, které poleno nahradily.
Vánoční poleno je sladká čokoládová roláda se světlým krémem, která v řezu připomíná kmen stromu. Jde o dezert, který se podává na Vánoce, proto je zdobený vločkami, houbičkami, cukrovým sněhem, cesmínou a větvičkami s jehličím.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vánoční poleno
- Upečeme kakaovou roládu, kterou potřeme libovolným světlým máslovým krémem - např. vanilkovým nebo karamelovým. Jednu třetinu krému odložíme.
- Roládu smotáme od delší strany a pevně utáhneme. Kousek rolády odkrojíme, seřízneme našikmo a připojíme k hlavní roládě jako větev.
- Krém obarvíme kakaem, aby byl tmavý. Naneseme ho špachtlí na roládu a vidličkou do krému vyškrabujeme vzor kůry. Nezapomeneme ještě na suky.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře