Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční poleno, Bûche de Noël, je francouzský moučník, který vznikl už v dávných dobách, kdy se o Vánocích pálilo poleno, které symbolizovalo teplo a oheň. S příchodem moderního topení se začaly připravovat sladké rolády, které poleno nahradily.

Vánoční poleno je sladká čokoládová roláda se světlým krémem, která v řezu připomíná kmen stromu. Jde o dezert, který se podává na Vánoce, proto je zdobený vločkami, houbičkami, cukrovým sněhem, cesmínou a větvičkami s jehličím.

Jak připravit vánoční poleno

Nejvíce záleží na ozdobení, kdy roláda musí připomínat poleno:
  • Upečeme kakaovou roládu, kterou potřeme libovolným světlým máslovým krémem - např. vanilkovým nebo karamelovým. Jednu třetinu krému odložíme.
  • Roládu smotáme od delší strany a pevně utáhneme. Kousek rolády odkrojíme, seřízneme našikmo a připojíme k hlavní roládě jako větev.
  • Krém obarvíme kakaem, aby byl tmavý. Naneseme ho špachtlí na roládu a vidličkou do krému vyškrabujeme vzor kůry. Nezapomeneme ještě na suky.
Poleno ozdobíme dekoracemi z marcipánu nebo cukru a celé ho poprášíme moučkovým cukrem. Vedle polena položíme jehličnatou větvičku a hezké vánoční dekorace.

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky