Vánoční zobání pro chvíle pohody: Z jakých surovin si ho připravíme
Vánoce jsou ve znamení rodinné pohody, odpočinku a pojídání dobrůtek, které máme k dispozici jen pár dnů v roce. Cukroví se však k večernímu sledování televize příliš nehodí a obložené chlebíčky jsou příliš syté.
Večerní přejídání o vánocích je zbytečné, proto si můžeme připravit zdravé mlsání v podobě suché ořechové misky. Připravíme si ji předem a o svátcích si každý vezme porci, na kterou má chuť. Poradíme, co potřebujete za suroviny:
Suroviny pro přípravu vánočního zobání
Vše potřebné nakoupíme v obchodech nebo na internetu:
- Ořechy a oříšky bez soli - vlašské, lískové, kešu a para ořechy, makadamové nebo pekanové, mandle, arašídy a pistácie. Velké ořechy pokrájíme.
- Ovoce sušené, kandované, potahované čokoládou nebo jogurtem, lyofilizované a nakládané. Velké kousky pokrájíme na menší kusy (fíky a datle).
- Čokoláda - nejvhodnější je hořká, ale můžeme nasekat i mléčnou, bílou nebo oříškovou i čokoládu s příchutí (malinová, kávová).
Kalendář Celý kalendář
Den čokolády s mandlemi
Mandle je jádro plodu subtropické mandloně obecné neboli mandlovníku. Tyto malé oválné plody jsou známé svou bohatou a jemnou chutí, která se hodí… Více o významném dni
Můžeme přisypat pečené müsli, nakrájenou tyčinku s oříšky v medu nebo kostičky datlové pasty. Směs uschováme v uzavřené dóze - každý si může večer nabrat do malé mističky podle chuti a zobat.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře