Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření, pečení a dušení masa: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb při tepelné úpravě
Zdroj: Pixabay - Shutterbug75

Jaké můžeme udělat chyby při vaření, dušení nebo pečení masa? Tepelná úprava je velice jednoduchá, pokud dodržíme základní postupy. Výsledkem bude měkké maso, silná šťáva nebo polévka, a výrazná skvělá chuť.

Vaření a pečení masa má svá úskalí. Maso může být suché, málo šťavnaté, přepečené, vařené místo dušené, připálené nebo naopak nedovařené. Poradíme vám, jak chyby napravit a hlavně jak zbytečným chybám předejít.

Časté chyby při úpravě masa

Zejména začínající hospodyňky mohou potrápit některé problémy při úpravě masa.

  • Vývar je slabý a maso suché - maso na polévku se musí vkládat do studené vody, aby se "otevřelo" a pustilo ven všechnu chuť a šťávu. Nejlepší vývar je z kostí, zprudka upečených v troubě a zalitých studenou vodou. Vývar se musí pomalu táhnout i několik hodin.
  • Vývar je zakalený - pěnu je nutné sbírat děrovanou sběračkou. Pokud jsme pěnu nestihli sebrat, vyčistíme vývar zašleháním bílku a následným přecezením.
  • Maso do omáčky je suché - je vhodné kus masa předem orestovat a pak zalít horkou vodou - póry zůstanou zatažené a maso bude šťavnaté a křehké. V opačném případě se všechna šťáva z masa uvolnila do vývaru.
  • Maso není dušené, ale vařené - pravděpodobně jsme maso málo "zatáhli" a pak zalili velkým množstvím vody, takže se místo dušení uvařilo. Zkusíme udělat nový základ, vložíme do něj maso, zakápneme vodou a znovu dusíme.
  • Maso je tvrdé jako podrážka - pravděpodobně jsme maso vložili do málo rozpáleného tuku, póry se otevřely a šťáva z něj vytekla. Může pomoci maso dopéct v troubě do měkka, ale pozor na koření - v horkém tuku se maso často připaluje.
  • Maso je připálené - pokud jsme zapomněli maso hlídat, můžeme opatrně odstranit připálené části, vyměnit v pánvi tuk a znovu maso orestovat, podusit nebo dopéct v troubě. Pokud je ale maso připálené příliš, vyhodíme ho.
  • Suchá pečeně - použijeme více tuku na základ. Netučné maso vyzkoušíme zabalit do anglické slaniny a výpek rozvaříme s trochou vody na silnou šťávu.

Připravit polévku, pečeni nebo guláš není nic složitého. Někdy však může za nepovedené jídlo jen naše únava nebo nesoustředěnost. Myslíte, že platí pořekadlo "chybami se člověk učí"? 

Podívejte se na náš video-recept, který vám ukáže, jak správně připravit maso na pečení:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky