Co jsou Velikonoce? Víte, co jsou Pašije, Zelený čtvrtek nebo Boží hod velikonoční?
Velikonoce jsou křesťanským svátkem, připomínajícím ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. I když je datum svátku pohyblivý, je tradičně spojován s končící zimou, nastupujícím jarem a novým životem.
Latinský název Velikonoc - pesach - má původ v židovském svátku, připomínajícím vystoupení Židů ze zajetí, ale i v hebrejském pasach (překročit), kdy Hospodin přeskočil při zabíjení prvorozených židovské domy. Název pascha vznikl až později a označuje se jím svíce paškál, která se zapalovala na Bílou sobotu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pašijový svatý týden před Velikonocemi
Mnoho lidí si myslí, že Velikonoce jsou pouze v konkrétní neděli a v pondělí, ale není tomu tak. Velikonoce se slaví celý pašijový svatý týden (pašije od latinského passio - utrpení) jako vzpomínka na poslední Kristovy dny a konec jeho pozemské cesty. Pašije začínají v pondělí před Velikonoci a končí na Boží hod velikonoční.
Co znamenají jednotlivé pašijové dny
Velikonoční týden začíná na Květnou neděli, která je poslední postní nedělí:
- Modré pondělí znamenalo pro muže nicnedělání a pro ženy velký úklid nebo přípravu na něj - smýčení, mytí, praní a větrání peřin. Název "modré" je pravděpodobně odvozen od barvy látky, kterou se ten den zdobily kostely nebo od německého "blau", označující lenocha.
- Šedivé úterý se nazývalo podle zatažené oblohy, barvy popela a pavučin nebo začouzených zdí po zimě. Žluté úterý bylo, když svítilo slunce. Ten den se hospodyně chystaly na velikonoční pečení a na velký úklid, při kterém se leckde i bílily stěny a myla okna. Prach se z domu odnášel za humna.
- Škaredá středa připomínala Jidášovu zradu. Tento den měl být půst nejpřísnější, proto se k jídlu podávala hlavně čočka a hrách. Vymetaly se komíny, stíraly pavučiny a podávalo se škaredé jídlo. Přesto se na sebe lidé museli usmívat, aby jim mračení nezůstalo. Aby byl den veselejší, začala se barvit vajíčka.
- Zelený čtvrtek dopoledne patřil pracem na poli a na zahradě. Co se ten den zasadilo, nemělo uvadnout. Odpoledne se pracovat nesmělo, byla to chvíle lenochů, ačkoliv hospodyně měly plno práce s pečením jidášů. Celý den musely být na talíři zelené pokrmy - špenát, salát, bylinky nebo mladé kopřivy.
- Velký pátek je tradičně zasvěcen vodě. Omytí části těla ve studánce se studenou pramenitou vodou zachovávalo krásu hlavně ženám a dívkám. Voda měla kouzelnou moc - léčila horečku a bolesti hlavy, koupal se v ní dobytek, aby byl zdravý, a také se s ní zadělával chléb, aby neplesnivěl.
- Bílá sobota - končí čtyřicetidenní půst a lidé si připomínají vzkříšení Ježíše Krista. Před kostely se zapalovaly hranice, z kterých si lidé nosili domů posvátný oheň jako naději pro ochranu domova, očistu a dobrou úrodu. Nově založený oheň posloužil k pečení mazanců a beránků.
- Boží hod velikonoční - konala se sváteční bohoslužba, při které se posvěcovaly mazance a beránci. Hospodyně je pekly v sobotu a směly se nakrojit až po svatém pomazání. Požehnané pečivo bylo hlavním jídlem dne spolu s nádivkou (hlavičkou), která se připravovala z housek, jarních bylin, vajec, masa a koření.
Poslední den Velikonoc
Červené velikonoční pondělí vrcholily svátky. Chlapci vyměnili řehtačky za pomlázky z vrbových proutků a dívky připravily ošatky plné barevných vajíček a malovaných perníčků jako odměnu pro koledníky, kteří je přišli vyšlehat. Šlehání mělo dívkám zajistit bohatý a plodný život. Každá dívka pak chlapci na pomlázku uvázala barevnou stužku. Hospodyně připravovala k obědu masový vývar a pečínku z kůzlečího, jehněčího nebo telecího masa a vydatné pohoštění pro koledníky. K odpolednímu odpočinku se smažily sladké boží milosti.
Víte, jak se dělají boží milosti? Na jeden z tradičních receptů na velikonoční pečivo se můžete podívat v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře