Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční ptáčci patří mezi tradiční sváteční pečivo. Připravují se ze stejného těsta jako jidáše, šneky, uzle, krouceniny. Ptáčky pečeme v troubě a stejně jako jidáše je při servírování poléváme medem.

Jidáše nebo sladké uzle, které připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, mohou mít i jiné podoby - například ptáčků nebo zajíčků. Tyto tvary se líbí hlavně dětem, které se na jejich přípravě rády podílejí. Poradíme vám, jak si je upéct.

Kalendář Celý kalendář

Jak připravit těsto na velikonoční ptáčky

Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu:

V mouce uděláme důlek a v něm rozmícháme droždí s částí cukru a teplého mléka. Necháme vzejít kvásek. Spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké jemné těsto, které necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jak se tvarují velikonoční ptáčci

Z kousků těsta vyválíme váleček o síle palce a z něj nakrájíme 20 cm dlouhé kousky. Na každém kousku uvážeme volný uzel - oba konce musí být pár centimetrů dlouhé. Z jednoho upravíme kulatou hlavičku se zobáčkem a místo očí vtlačíme voňavý hřebíček. Druhý konec rozmáčkneme a nožem nebo nůžkami nastříháme, aby vznikl ocásek. Ptáčky necháme půl hodiny odpočívat, pak pomažeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme na 180 °C do zlatova.

Chcete si se svými dětmi vyzkoušet nanečisto upečení velikonočních ptáčků? K tomu vám pomůže náš viderecept:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky