Zelený čtvrtek
Samotný název pro tento velikonoční den vznikl pravděpodobně zkomolením původního německého názvu Greinendonnerstag (Lkavý čtvrtek) na Grünner… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Velikonoční ptáčci patří mezi tradiční sváteční pečivo. Připravují se ze stejného těsta jako jidáše, šneky, uzle, krouceniny. Ptáčky pečeme v troubě a stejně jako jidáše je při servírování poléváme medem.
Kalendář Celý kalendář
Samotný název pro tento velikonoční den vznikl pravděpodobně zkomolením původního německého názvu Greinendonnerstag (Lkavý čtvrtek) na Grünner… Více o významném dni
Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu:
V mouce uděláme důlek a v něm rozmícháme droždí s částí cukru a teplého mléka. Necháme vzejít kvásek. Spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké jemné těsto, které necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Z kousků těsta vyválíme váleček o síle palce a z něj nakrájíme 20 cm dlouhé kousky. Na každém kousku uvážeme volný uzel - oba konce musí být pár centimetrů dlouhé. Z jednoho upravíme kulatou hlavičku se zobáčkem a místo očí vtlačíme voňavý hřebíček. Druhý konec rozmáčkneme a nožem nebo nůžkami nastříháme, aby vznikl ocásek. Ptáčky necháme půl hodiny odpočívat, pak pomažeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme na 180 °C do zlatova.
Komentáře