Velikonoční syrek je tradiční slovenský pokrm, který nesmí chybět na svátečním stole
Velikononoční hrudka, syrec nebo syrek je tradiční slovenský pokrm, podobný naší vaječné tlačence. Podává se jako součást velikonočního menu k předkrmům, k večeři, případně je součástí pohoštění pro návštěvy.
Vejce jsou symbolem plodnosti a nového života - proto jsou typicky jarním a velikonočním pokrmem. Jeden z tradičních receptů našich sousedů je vaječný syrek, k jehož přípravě potřebujeme jen mléko, vejce a sůl. Poradíme vám, jak ho připravit.
Jak se připravuje syrek?
Můžeme ho ochutnat naslano nebo nasladko:
- V 1 litru mléka rozšleháme 5 celých vajec. Směs osolíme a okořeníme 1–2 celými hřebíčky. Část mléka můžeme nahradit smetanou ke šlehání.
- Směs za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud se vejce nesrazí a neoddělí se syrovátka. Hned sundáme z plotny.
- Na cedník položíme čistou utěrku a směs do ní nalijeme. Po vykapání většiny tekutiny utěrku pevně zavážeme a upevníme na vařečku.
- Další den vyjmeme sýr z utěrky a můžeme ho krájet na plátky. Podáváme ho k velikonočnímu obědu nebo k večeři spolu s pečivem a uzeninou.
Velikonoční syrek můžeme dochutit ještě před vykapáním zelenými bylinkami a kořením, ve sladké verzi vanilkou a skořicí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jsou tradiční velikonoční dobroty? Je libo jehněčí pečínku, šoldru nebo vaječný sýr ve tvaru hrudky?
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Komentáře