Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikononoční hrudka, syrec nebo syrek je tradiční slovenský pokrm, podobný naší vaječné tlačence. Podává se jako součást velikonočního menu k předkrmům, k večeři, případně je součástí pohoštění pro návštěvy.

Vejce jsou symbolem plodnosti a nového života - proto jsou typicky jarním a velikonočním pokrmem. Jeden z tradičních receptů našich sousedů je vaječný syrek, k jehož přípravě potřebujeme jen mléko, vejce a sůl. Poradíme vám, jak ho připravit.

Jak se připravuje syrek?

Můžeme ho ochutnat naslano nebo nasladko:

  • V 1 litru mléka rozšleháme 5 celých vajec. Směs osolíme a okořeníme 1–2 celými hřebíčky. Část mléka můžeme nahradit smetanou ke šlehání.
  • Směs za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud se vejce nesrazí a neoddělí se syrovátka. Hned sundáme z plotny.
  • Na cedník položíme čistou utěrku a směs do ní nalijeme. Po vykapání většiny tekutiny utěrku pevně zavážeme a upevníme na vařečku.
  • Další den vyjmeme sýr z utěrky a můžeme ho krájet na plátky. Podáváme ho k velikonočnímu obědu nebo k večeři spolu s pečivem a uzeninou. 

Velikonoční syrek můžeme dochutit ještě před vykapáním zelenými bylinkami a kořením, ve sladké verzi vanilkou a skořicí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky