Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houby, které připravujeme s masem a omáčkou, je vhodnější volit tvrdé - hřiby, podborováky, křemenáče, lišky, ale i žampióny. Jsou to houby, které se také dobře suší na zimu a omáčka je z nich ještě chutnější a voňavější.

Správný houbař umí houby zpracovat nejen jako smaženici, ale i do mnoha chutných jídel, z nichž nejoblíbenější je maso s houbovou omáčkou. Čerstvé houby dodají pokrmu chuť podzimu, sušené zajistí šťávě sílu, barvu a výrazné aroma.

Jak na přípravu masa na houbách

Nemáte-li oblíbený recept, možná vás tento zaujme a vyzkoušíte ho:

  • Na másle orestujeme pokrájenou anglickou slaninu nebo špek. Když slanina zesklovatí, přisypeme cibuli a chvíli směs opékáme.
  • Na cibuli položíme osolené a opepřené naklepané plátky vepřové plece. Použít můžeme i plátky kýty nebo krkovice, která není tak suchá.
  • Maso musíme dobře zatáhnout, aby zůstalo šťavnaté - pomůžeme si i mícháním. Opečené plátky posypeme sladkou paprikou, solí, pepřem a kmínem.
  • Po promíchání pokrmu nalijeme na maso sušené houby i s vodou, ve které se máčely. Čerstvé houby pokrájíme na plátky nebo menší kousky.
  • Podle potřeby doléváme vodu, aby se maso dusilo ve vlastní šťávě, popřípadě dochutíme houbovým kořením, aby se chuť zvýraznila.
  • Měkké maso opatrně vyjmeme, omáčku zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě, rozvaříme do požadované hustoty a maso vrátíme zpět k omáčce.

Podívejte se na celé znění receptu na přípravu vepřového masa na houbách.

Vepřové na houbách podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem, s těstovinami, s noky nebo s tarhoňou.

Další tipy a triky