Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnoho druhů jedlých hub můžeme sbírat celý rok a připravovat z nich skvělé pokrmy. Ty nejlepší rostou v lese od léta do podzimu a jelikož jsou Češi národem houbařů, mají houby své stálé místo ve většině našich kuchyní.

Každý houbař miluje houbovou polévku, smaženici nebo maso na houbách. Není divu, jde o pokrmy, které jsou výborné, jednoduché a levné - když si houby nasbíráme sami. Pokud připravujeme maso na houbách, uspokojíme chutě i milovníků masa.

Jak připravit maso a houby

Velmi důležitý je základ, který dodá pokrmu tu správnou chuť:

  • Připravíme si vepřové maso - plec, kotlety, kýtu, krkovici - ale můžeme použít i libovější bůček. Pokud dáváme přednost plátkům, nakrájíme je a naklepeme přes potravinářskou fólii. Chceme-li menší kousky, pokrájíme maso na libovolně velké kostky.
  • Čerstvé houby očistíme a pokrájíme na kousky nebo plátky. Použijeme houby právě nasbírané - pokud jsou tvrdé (hřiby, křemenáči, lišky, modráci), zpracujeme je nejpozději následující den. Pokud nemáme jiné než sušené houby, musíme je předem namočit do studené vody.

Jak uvařit vepřové kostky na houbách

Spotřebujeme i menší odřezky masa, které by jinak neměly využití:

  • Cibuli oloupeme, pokrájíme na kostičky a orestujeme na sádle.
  • Přisypeme kousky masa a necháme je stejnoměrně zatáhnout.
  • Kdo má rád, přisype sladkou papriku nebo i jiné kousky zeleniny.
  • Na maso nalijeme sušené houby i s vodou, ve které se máčely.
  • Jídlo osolíme, opepříme a přidáme kmín a domácí houbové koření.
  • Dusíme pokrm do změknutí a podle potřeby podléváme vodou.

Jak připravit vepřové plátky na houbách

Použít můžeme i sušší maso, například plec nebo kýtu:

  • Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na sádle.
  • Opečené maso vyndáme na talíř a na horkém tuku osmažíme cibuli.
  • Na cibuli orestujeme kousky čerstvých hub a podlijeme vodou nebo vývarem.
  • Pokud používáme sušené houby, podlijeme jídlo i vodou, ve které se máčely.
  • Šťávu osolíme, okořeníme houbovým kořením nebo pepřem a kmínem.
  • Dusíme doměkka a podle potřeby podléváme. S vodou to nepřeháníme.

Omáčku zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Mouku s vodou přidáváme po kapkách, aby šťáva nebyla moučnatá. Vepřové na houbách podáváme s rýží, knedlíky, noky, těstovinami nebo s tarhoňou.

Pokud máte radši hovězí maso než vepřové, zkuste si připravit podobný pokrm podle našeho videa. Rozdíl je nejen v chuti jídla, ale i v délce dušení:

Další tipy a triky