Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční českou klasikou jsou vepřové výpečky. Vzhledem k obsahu tuku bychom je neměli konzumovat příliš často, a proto, když už se rozhodnete je připravit, mělo by to stát za to. Nejlepší jsou s knedlíkem a zelím či špenátem.

Vepřové výpečky jsou oblíbené pro svou výraznou chuť, šťavnaté maso i křupavou kůrčičku, za kterou může pomalé pečení. Nejčastěji je připravujeme z vepřové plece, krkovice nebo bůčku. Během pečení se z masa uvolňuje tuk i šťáva, která jídlu dodá tu správnou chuť.

Jak připravit vepřové výpečky

Na smažení je nejlepší použít sádlo, ale pokud není k dispozici, můžete ho nahradit olejem. 

  1. Maso pokrájíme na větší kostky a promícháme se solí. Na 1 kg masa použijeme 15 g soli.
  2. Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek na plátky.
  3. V pekáčku na rozpuštěném a rozpáleném sádle zpěníme cibuli, česnek a kmín. Přidáme maso, opepříme a necháme zatáhnout ze všech stran.
  4. Maso podlijeme hrnkem horké vody, přikryjeme pekáč poklicí a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme na 200 °C asi 1,5 hodiny. Podle potřeby doléváme vodu.
  5. Pekáč odkryjeme a pečeme dalších 30 minut bez podlévání.
  6. Na závěr, pokud je výpek příliš hustý, přidáme horkou vodu podle potřeby a promícháme. Můžeme ještě provonět přidáním prolisovaného či utřeného česneku.
  7. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s vařeným zelím. Kdo má rád špenát, může jím nahradit zelí.

K tomuto jídlu nemusíte použít vždy pouze vepřové maso, zdravější alternativou je kuřecí nebo krůtí stehenní maso. Výpečky můžete udělat také z jehněčího masa nebo maso zcela vynechat a nahradit ho sójou.

 

Komentáře (1)

Recept na výpečky od Toma Beyka z 6.3.2014:
;-)

Další tipy a triky