Jak připravit vepřové výpečky? Dovedeme vás krok za krokem k lahodnému jídlu
Tradiční českou klasikou jsou vepřové výpečky. Vzhledem k obsahu tuku bychom je neměli konzumovat příliš často, a proto, když už se rozhodnete je připravit, mělo by to stát za to. Nejlepší jsou s knedlíkem a zelím či špenátem.
Vepřové výpečky jsou oblíbené pro svou výraznou chuť, šťavnaté maso i křupavou kůrčičku, za kterou může pomalé pečení. Nejčastěji je připravujeme z vepřové plece, krkovice nebo bůčku. Během pečení se z masa uvolňuje tuk i šťáva, která jídlu dodá tu správnou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vepřové výpečky
Na smažení je nejlepší použít sádlo, ale pokud není k dispozici, můžete ho nahradit olejem.
- Maso pokrájíme na větší kostky a promícháme se solí. Na 1 kg masa použijeme 15 g soli.
- Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno a česnek na plátky.
- V pekáčku na rozpuštěném a rozpáleném sádle zpěníme cibuli, česnek a kmín. Přidáme maso, opepříme a necháme zatáhnout ze všech stran.
- Maso podlijeme hrnkem horké vody, přikryjeme pekáč poklicí a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme na 200 °C asi 1,5 hodiny. Podle potřeby doléváme vodu.
- Pekáč odkryjeme a pečeme dalších 30 minut bez podlévání.
- Na závěr, pokud je výpek příliš hustý, přidáme horkou vodu podle potřeby a promícháme. Můžeme ještě provonět přidáním prolisovaného či utřeného česneku.
- Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s vařeným zelím. Kdo má rád špenát, může jím nahradit zelí.
K tomuto jídlu nemusíte použít vždy pouze vepřové maso, zdravější alternativou je kuřecí nebo krůtí stehenní maso. Výpečky můžete udělat také z jehněčího masa nebo maso zcela vynechat a nahradit ho sójou.
Komentáře (1)
Vepřové výpečky II
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0