Vermikompostéry v našich domácnostech: Kvalitní hnojivo vyrobíte rovnou v kuchyni
Organické odpady paří na kompost a pokud máte u domu zahrádku, není to žádný problém. V poslední době ale získává na popularitě také domácí kompostování pomocí vermikompostérů. Prodávají se v různých verzích, přičemž ideální teploty pro uvnitř probíhající proces se pohybují mezi 18–24 °C.
Jednoduše by se dalo říct, že vermikompostér je domeček pro žížaly, ty v něm mají ideální podmínky k množení a přitom vzniká z organických odpadů, které žížalám pravidelně přihazujeme a které prochází jejich zažívacím traktem, cenný humus, který dále využijeme při pěstování rostlin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vermikompostování je snadné
Vermikompostér si můžete vyrobit nebo koupit, což je samozřejmě nejjednodušší.
- Vyberte si verzi, která vám bude nejlépe vyhovovat vzhledem (vermikompostéry mohou být pěkným doplňkem interiéru), velikostí i cenou.
- Vermikompostér je nádoba, obvykle na malých nožkách, která se skládá z několika pater. Plnit začnete nejprve nejnižší patro a teprve poté, co je zaplněné odpady, začnete plnit následující patra.
- Někteří výrobci přidávají k vermikompostérům rovnou násadu žížal a díky tomu budete mít vše potřebné hned po ruce. Pokud ale násadu nedostanete, musíte si ji opatřit. Ideální volbou jsou kalifornské žížaly, případně také hnojní.
- Žížaly se mohou pohybovat mezi patry, která jsou od sebe oddělena mřížkou.
- V nejvyšším patře je vždy nejčerstvější odpad, naopak ve spodních patrech je už kompostování v plném proudu, případně hotový kompost, který jednoduše odeberete a nádobu vyprázdníte.
Kam umístit vermikompostér
Aby žádané procesy mohly probíhat, musí k tomu mít žížaly vhodné teplotní podmínky, ideální teplota se pohybuje mezi 18–24 °C.
- Vermikompostér můžete mít v kuchyni, na chodbě, v garáži, ve verandě, ale i v kanceláři.
- Vhodnější je umístění v domácnosti, ve venkovním prostředí lze mít kompostér pouze v teplém období roku, ale při horkých dnech je potřeba kompostér zastínit, aby obsah nevysychal a žížaly se v něm "neuvařily". V zimě by venku naopak žížaly mohly zmrznout.
- Pokud se tedy rozhodnete vermikompostér umístit do venkovního prostředí, počítejte s tím, že při nízkých nebo naopak vyšších teplotách bude potřeba nádobu (respektive žížaly) chránit a přenést na teplotně přiměřené stanoviště.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se starat o vermikompostér
Rostlinné zbytky do vermikompostéru přidávejte vždy do nejvyššího patra (po zaplnění nižších pater), a to pouze v přiměřeném množství, aby je žížaly zvládly zpracovat. Obsah je vhodné přibližně jednou za týden trochu provzdušnit - jednoduše ho prohrábneme. S prvním vytvořeným hnojivem lze počítat přibližně za tři měsíce od zahájení vermikompostování.
Co je to žížalí čaj
Naspodu kompostéru se nachází nádoba, která slouží k zachytávání "žížalího čaje". Tato tekutina, která z vermikompostu pozvolna vytéká, se po rozředění vodou používá jako cenné hnojivo. Naředěný "čajík" používejte k zalévání pokojovek, ale i náročnějších venkovních rostlin např. rajčat.
Co patří do vermikompostéru
Přidávejte v rozumném množství organický odpad z vaší domácnosti, nejlépe v menších kusech. Vhodné jsou různé zbytky ze zeleniny a ovoce, natě, odkrojky, slupky, ale také vylouhované sáčky od čajů nebo kávová sedlina. Slupky z cizokrajného ovoce přidávejte jen v omezené míře, protože mohou začít plesnivět. Skořápky přidávejte pouze dobře rozdrcené a nedávejte jich mnoho.
Zajímavá činnost i pro děti
Vermikompostování je zajímavá činnost, na které můžete ukázat dětem, jak v přírodě fungují důležité procesy. Přitom jednoduchým způsobem získáte cenné hnojivo a prospějete pěstovaným rostlinám. I v tomto případě platí, že ty nejlepší věci jsou zadarmo.
Budeme rádi, když se s námi budete sdílet o svých zkušenostech při vermikompostování. Narazili jste na nějaká úskalí? Napište nám o tom.
Komentáře